Lieze overpeinst

Misdadigers

Vanmorgen rond een uur of 9 in Brussel Noord: het station ligt er rustig bij. Geen vluchtelingen te zien en het is redelijk rustig. Bij het buitenkomen zie ik wel een hele politiemacht staan. Niet voor de asielzoekers in het park, maar voor de boeren die gaan komen betogen. Ik wandel met een grote zak broodjes over straat. Niemand die me lastig valt of probeert om dingen uit mijn handen te trekken, zoals sommige media me proberen bang te maken. Ik kom langs het park, begeef me naar één van de tenten en geef daar met veel  plezier de zak af, met de woorden dat ze er iemand blij mee moeten maken. Ze nemen het met veel dankbaarheid aan. Ik heb maar iets heel kleins gedaan, maar voel me er wel goed bij.

Er is geen spoor van negativiteit. Mensen schuiven mooi aan voor wat ze nodig hebben, zijn blij met wat ze krijgen en zijn gewoon rustige mensen zoals jij en ik. Niet dat ik helemaal niet geloof dat het op sommige plaatsen niet kan mislopen en dat er ook wel slechteriken tussen zitten, maar moeten we nu ineens alle asielzoekers/vluchtelingen over dezelfde kam scheren omdat er in Calais wat problemen waren? En laten we het dan eens in de context zien: die mensen hebben niks en leven daar in vreselijke omstandigheden. Ze moeten een kat en muis spelletje spelen met de politie in de hoop om er toch maar weg te geraken. En dan komt er iemand aan met goederen die hun leven een klein tikkeltje beter kan maken, zodat ze toch nog iets hebben. Natuurlijk willen die niet opnieuw met lege handen achterblijven.

Op deze beelden zie je hoe mensen zot worden als ze ineens toegang krijgen tot al die spullen. Heb je gekeken? Dan zie je dat ik een foutje maakte, en geen beelden linkte van vluchtelingen in Calais, maar van ‘beschaafde’ Westerse mensen. Mensen die al alles hebben, maar toch elkaar omverlopen en geweld aandoen om toch maar om ter snelst en nog grotere tv te pakken te krijgen omdat die met korting verkocht wordt. Een fenomeen dat elk jaar blijkbaar nog erger wordt. Het komt op het nieuws, we schudden ons hoofd dat zoiets kan gebeuren maar denken er verder niet over na. Waarom wordt het dan nu wel gebruikt door voor- en tegenstanders om hun gelijk te halen. Laten we misschien vooral niet vergeten dat we allemaal mensen zijn, ook al zijn ze dan geboren in Syrië of Irak en hebben ze pech gehad met wie hun land bestuurt.

4 gedachten over “Misdadigers”

  1. Een mooi gebaar. Fijn dat je op die manier iets hebt kunnen doen. Ik las gisteren een blog van een dame die hier op WordPress met de strekking: Aylan is verdronken omdat zijn vader nieuwe tanden nodig had. Kotsmisselijk maakt het me en het doet me dan weer goed om jouw artikel te lezen. X

    Like

    1. Mensen kunnen soms toch echt dingen zeggen om van te kotsen. En ik wil met mijn blog zeker geen politieke standpunten innemen, maar ik wou mijn eigen ervaring toch even delen om het wat in perspectief te plaatsen.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s