Lieze overpeinst

Ik speel mijn rol

Nieuwe bazen, nieuwe wetten en dus kwam er met een nieuwe directeur ook een nieuwe structuur. Veel meer horizontaal, veel meer zelf verantwoordelijkheid opnemen en zelfsturend zijn. En we hebben geen functie meer, maar rollen die we opnemen. En laat dat nu iets zijn waar ik goed in ben, een bepaalde rol opnemen. Misschien zelfs wel té goed.

Voor mij is een rol aannemen vaak iets waartoe ik me gedwongen voel. Niet door de mensen rond mij, maar door mezelf. Als je een duidelijk bepaalde rol hebt, dan hoor je er immers bij (of dat is toch een overtuiging die ik mezelf heb aangeleerd). En om toch maar zeker niet uit de boot te vallen, zorgde ik dus dat ik een rol had zodat ik nodig was. Het is een patroon waar ik een aantal jaar geleden achter kwam en dat ik al lang meedraag.

Op school zat ik in de leerlingenraad en was ik hoofd van een bepaalde commissie. Daar voorzitter zijn was mijn rol. In mijn verdere studies werd het de jaarraad waarin ik mijn rol vond. Ook later op het werk ging ik vaak spontaan een aantal omkaderende taken doen zodat ze mij ‘nodig’ hadden. Ik ging bij een vrouwenvereniging om wat nieuwe mensen te leren kennen en was binnen de kortste keren bij het bestuur want dan was ik zeker dat ik er bij hoorde en minder verloren zou lopen. Ik dacht altijd dat ik die dingen deed omdat ik ze graag wou doen en dat ik nu eenmaal van nature een beetje een leiderstype ben.

Maar toen mijn leven heel druk werd en ik moeilijke tijden doorstond, besefte ik dat dat leuk vinden en natuurlijk leiderschap misschien wel een deel van de reden waren, maar dat er veel meer gedreven werd door ‘oh nee ze gaan mij niet aanvaarden als ik niet zorg voor een bepaalde rol’. Ondertussen heb ik dat patroon dus doorzien en kan ik dat alles gelukkig al heel wat beter loslaten.

En mijn nieuwe rol op het werk, die zie ik helemaal zitten. Omdat ik die niet moet opnemen om er bij te horen, maar omdat ik die rol verdiend heb op basis van mijn talenten en capaciteiten. Laat maar komen dus, want dit is een rol die ik met veel plezier wil spelen.

4 gedachten over “Ik speel mijn rol”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s