Lieze leeft

De groene dingen die ik doe

Ik ben geen wereldverbeteraar of geitenwollensok. Maar ik ben er wel van overtuigd dat we allemaal een beetje verantwoordelijkheid dragen voor onze wereldbol. En als er dan dingen zijn die amper inspanning vragen maar die wel een verschil maken, dan wil ik daar graag aan meewerken. Daarom even een overzichtje van groene dingen die ik in mijn leven probeer toe te passen (zonder dat ik er voor gesponsord word).

wp_20150515_013

 • Eentje die al lang op het verlanglijstje stond, maar die ik pas kocht toen ik een vriendje kreeg dat enkel spuitwater dronk, was een SodaStream. Ik heb al lang een kan met filter voor kraantjeswater, maar dan zitten er natuurlijk nog geen bubbels in. Nu kon dat dus wel. En sinds kort maak ik er ook mijn frisdrank mee. Want er was een tijd dat ik elke middag nog snel naar de supermarkt liep om een blikje te gaan halen, met heel veel afval tot resultaat. Door de SodaStream te gebruiken zit mijn blauwe afvalzak een heel stuk minder snel vol.
 • Een boterhamdoos heb ik al lang (mijn modelletje gaat nog mee van op school vroeger), maar als ik al veel mee te nemen had naar het werk, durfde ik nog wel eens naar het zilverpapier te grijpen, zodat ik minder plaats nodig had in mijn tas en om mee te sleuren op de trein. Een tijdje geleden bestelde ik echter het milieuvriendelijke alternatief, namelijk wasbare boterhamzakjes, amper gewicht en neemt geen plaats in als mijn lunch op is. Superhandig.
 • Ik schreef ooit al een stukje over mezelf als groen meisje toen ik verontwaardigd was dat navulpakken duurder waren dan de gewone verpakking, maar ondertussen koop ik nog altijd braaf de navulpakken. Zowel voor douchegel als voor wasmiddel. Alleen jammer dat dat voor heel veel dingen nog niet bestaat of toch niet makkelijk te vinden is in onze supermarkt.
 • Jaren geleden al schrapte de gemeente de ophalen van plastic afval. Dat betekende dat het plastic sindsdien bij veel mensen gewoon bij het restafval terecht komt. Je kan gelukkig nog wel steeds de aparte zakken krijgen en die dan zelf naar het containerpark doen, dus dat doe ik ook heel consequent. En ook al probeer ik er goed op te letten, nog steeds verbaast het me hoeveel plastic er nog mijn huis binnenkomt en buitengaat.
 • Eentje die gelukkig al sterk is ingeburgerd in ons land, maar ik vraag zelden een zakje in de winkel en heb altijd een opvouwbaar herbruikbaar tasje in mijn handtas zitten. En voor de supermarkt heb ik een aantal zakjes die ik zelf meeneem en herbruik voor groenten en fruit (uiteraard ook te vermijden, maar kersen zijn nu eenmaal net wat moeilijker los mee te nemen in het karretje, nietwaar).
 • En om af te sluiten nog een milieuvriendelijke variant van iets wat ik jaren wegwerp kocht: wasbare inlegkruisjes en wattenschijfjes. Ook onder de noemer superhandig, niet te geloven dat niet meer mensen dat doen eigenlijk. Je kan ze gewoon gebruiken zoals de wegwerpversie en mee in de was gooien in een waszakje, hoe gemakkelijk kan het zijn.

Ik vind dit al een mooi lijstje, al zijn er altijd nog veel meer dingen die ik kan doen. Ik sta dus zeker open voor andere suggesties, al durf ik wel eerlijk zeggen dat ik gemak nog graag boven alles stel, dus er zijn grenzen.Of misschien is dit voor jou wel nieuwe inspiratie en maken we samen de wereld een heel klein beetje groener.

 

 

 

 

5 gedachten over “De groene dingen die ik doe”

 1. Leuke tips! Ik dacht net voor de geboorte van de dochter ook wat te doen aan mijn plastic consumptie.. slechtste timing ooit. We zijn hier ook wel begonnen aan wasbare luiers en heb ook zelf maar gekozen voor wasbaar maandverband, borstcompressen enzo. Wat me ook nog lukt, is bij het boodschappen doen niet meer van die plastic pakjes beleg te kopen, maar van die versgesneden in een papiertje.. Succes!

  Like

 2. Tof artikel! Oké, wasbare inlegkruisjes? Tell me more! Waar kan ik die kopen? Wat een verschil zeg overal. Hier hebben we juist sinds een maand allemaal een nieuwe container gekregen speciaal voor het plastic afval! Nadeel is wel dat wij nu het gewone restafval zelf weg moeten brengen. Dat is voor ons niet erg, maar voor alle ouderen wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s