Lieze overpeinst

Last van keuzestress?

De laatste maanden las ik op verschillende plaatsen dat we tegenwoordig allemaal veel meer last hebben van keuzestress omdat we veel te veel keuzemogelijkheden hebben in het leven. Het zou er zelfs voor zorgen dat we ons niet meer goed in ons vel voelen.Want oh wee, wat als we de verkeerde keuze zouden maken. En ik snap het wel, want ik heb me over een aantal dingen ook al geregeld afgevraagd of ik nu wel de beste keuze hebt gemaakt (en vaak ben ik dan heel streng voor mezelf en vind ik dat mijn leven bestaat uit heel wat slechte keuzes, maar dat terzijde).

 

Maar wat las ik nu in 1 van die artikels? Dat de jongeren generatie niet alleen twijfelt aan grote keuzes als studies en een huis, maar ook aan veel kleinere dingen. Welke tandpasta moet ik kopen? Wat is de beste telefoon? Wat moet ik eten? En laat dat nu dingen zin waar ik totaal geen keuzestress bij heb (ik hoor natuurlijk ook niet meer bij de jongere generatie…). Waarom niet? Omdat ik super trouw ben aan wat ik koop. Ik koop al jaren dezelfde tandpasta (en lig er niet wakker van als ik eens een andere moet kopen). Ik ben nog maar 1 keer ontrouw geweest aan mijn telefoonmerk sinds mijn eerste gsm die ik kreeg in het 6e middelbaar. Ik weet in welke winkels ik mijn goesting vind, dus ik ga vooral daar heen en kijk enkel vluchtig elders of er iets bij hangt naar mijn zin. Ik probeer zoveel mogelijk naar dezelfde supermarkt te gaan, want daar ken ik de producten.

Als ik het zo neerschrijf, klinkt dat misschien heel saai. Maar eigenlijk geeft me dat net rust. Want ik weet wat ik wil hebben, waar ik dat kan vinden en ik hoef er niet te veel tijd in te steken. En waarom zou ik ook nog eens al die dingen in vraag beginnen te stellen, er zijn andere levensvragen genoeg. En af en toe doe ik eens zot, en koop ik eens de bus shampoo die er het mooist uit ziet, in plaats van degene die ik altijd koop.

3 gedachten over “Last van keuzestress?”

  1. Lijkt me heerlijk. Ik heb enorm last van keuzestress! Ik kan bv. zo lang twijfelen over welke koekjes ik wil dat ik er uiteindelijk geen koop. Wel goed voor de lijn. Aan elke ‘grotere’ aankoop (computer, gsm, fiets) gaat hier een heleboel gepieker en research vooraf. En uiteindelijk kies ik dan toch altijd het verkeerde. Ik twijfel dus al verschrikkelijk over zo’n kleine dingen. Je kan je wel voorstellen hoeveel stress ik dan heb wanneer ik een crèche of een school moet kiezen.

    Like

  2. Herkenbaar! Ik word er soms gek van… Wat eten en verzorging betreft heb ik ook wel mijn ‘vaste merken’, en dan kijk ik niet naar de rest. Maar met de komst van ons kindje is nog maar eens duidelijk geworden hoe veel er op de markt is. Het is dan zoeken naar wat je ook écht nodig hebt…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s