Lieze overpeinst

Als je dingen tijd geeft

Oh wat zijn het clichés. Dat wijsheid met de jaren komt, dat tijd alle wonden heelt en dat de tijd vliegt als je ouder wordt. Maar ze zijn wel heel waar. Dat bedacht ik nog maar eens toen ik een aantal weken geleden een blogpost las op Style Remains. Laura somt daar een hoop levenslessen op voor twintigers. Het is een mooi lijstje, maar er kwam wel een gedachte bij me op: ‘waw, als je denkt dat het leven in je twintiger jaren al zo zwaar kan zijn, wacht dan maar tot je 30 wordt.’Even dacht ik namelijk dat mijn leven veel gemakkelijker was toen ik nog twintiger was. Het ding is dat ik toen helemaal niet dat gevoel had. Als ik even nadenk over hoe ik me voelde als twintiger, dan waren er toen ook heel wat periodes dat ik helemaal niet goed in mijn vel zat, dat ik ongelukkig was en zelfs depressief. En toch voelt het nu ineens alsof dat ik het nu moeilijker heb dan toen. Dus dat zette me helemaal aan het denken.

naamloos

Want wat een mooie les is dat in ontdekken hoe sterk een mens kan zijn. Dat dingen waarvan ik toen dacht dat ik ze nooit zou doorkomen, nu helemaal niet meer zo erg lijken. Ik overwon in mijn twenties een depressie tijdens mijn studies, een ontslag dat ik helemaal niet zag aankomen net nadat ik voor die job was verhuisd naar een vreemde stad, een vreselijke periode van werkloosheid en tijdelijke jobs en een verbroken verloving. Zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn dus. En ik heb dat allemaal overleefd.

Toen ik dertiger werd, verdween niet alle miserie. Maar het pad dat ik als twintiger heb moeten volgen, heeft me wel heel veel geleerd en veel handvatten gegeven. En die hebben me zeker ook geholpen toen ik op mijn 30 mijn moeder verloor.Uiteraard was dat tot nu toe het moeilijkste dat ik ooit heb meegemaakt, maar ook dat heb ik overleefd. Ik heb zeker nog niet alle levenslessen geleerd die Laura in haar blog oplijst, en dat hoeft ook niet. Want er zijn altijd wel nieuwe uitdagingen die een mens voorgeschoteld krijgt. Ik zit nu weer met een aantal andere dingen te worstelen, maar dat mag gewoon. En door hier nu even op terug te kijken, weet ik dat ook de wijsheid daarover ook wel weer komt en dat ik ook die dingen zal overleven.

2 gedachten over “Als je dingen tijd geeft”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s