Lieze laat los

Het voelt niet als kerst

“It’s beginning to look a lot like Christmas” zie ik overal verschijnen op Instagram en Facebook. En als je bij mij thuis komt, dan zou je dat misschien ook denken. Want de kerstboom staat er en er hangen overal lichtjes. Maar het kerstgevoel, dat is nog ver weg. En ik vraag me zelfs af of het nog gaat komen. Nu hoor ik dit jaar wel meer mensen zeggen dat het zo gek is dat het zondag al Kerstmis is. Het is nog niet vaak echt koud geweest en het valt wat raar zo aan het begin van de vakantie. Maar het gebrek aan kerstsfeer bij mij gaat toch dieper dan dat. Vroeger vond ik Kerstmis best wel leuk: vrije dagen, samen zijn met de familie, cadeautjes en lekker eten. Maar sinds een paar jaar hangt er een heel ander gevoel rond de feestdagen.

 

Vroeger vond ik Kerstmis best wel leuk: vrije dagen, samen zijn met de familie, cadeautjes en lekker eten. Maar sinds een paar jaar hangt er een heel ander gevoel rond de feestdagen. De eindejaarsperiode was voor mij al 2 keer het moment dat mijn relatie kapot ging. De ene keer ging ik de week voor Kerstmis van verloofd naar alleen en terug thuis wonend. Een paar jaar laten werd ik de dag na het kerstfeest gedumpt. En ook al heb ik die breuken verwerkt, rond deze periode komen er toch nog wel eens herinneringen boven. Zeker als je nog steeds alleen aan de feesttafel zit.

En die samenkomsten met de familie, die zijn ook niet meer hetzelfde. Soms maak ik me wel eens de bedenking dat een familie zonder moeder toch eigenlijk niet meer echt voelt als familie. Er is altijd een gevoel dat er iets ontbreekt, dat het niet meer echt klopt. En dan vraag ik me af of het ooit wel terug gaat kloppen. Misschien als ik zelf ooit nog een gezin heb. Of als het verdriet voldoende gesleten is om meer met liefde dan verdriet naar haar plaats te kijken. Maar dat is nu nog niet. Dit jaar komt Kerstmis precies ineens uit de lucht gevallen en weet ik niet of ik de stemming geraak. Misschien moet ik nog een beetje meer tussen de lichtjes lopen.

 

4 gedachten over “Het voelt niet als kerst”

  1. Knuffel meid. Als alleenstaande zijn die feestdagen vaak helemaal niet leuk omdat je vaak nog eens met de neus op de feiten wordt gedrukt. Ik blijf erin geloven dat 2017 mijn jaar wordt en ik duim het jouwe ook. Je verdient het !
    Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn zonder je mama maar ik ben er zeker van dat ze 1 van die lichtjes is die in deze periode over je waakt en dat ze haar liefde naar jou zend.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s