Lieze overpeinst

Rotreacties

Wat heb ik een brave volgers en lezers. Ik heb nog nooit (hout vasthouden) een hatelijke reactie gekregen op mijn blog. Heel af en toe is er eens een reactie waar ik me niet helemaal in kan vinden, maar mensen mogen uiteraard een andere mening hebben dus dat is geen probleem. Maar bij anderen gebeurt het jammer genoeg wel en dat is toch eigenlijk compleet fout.

Ik lees niet zo heel vaak de reacties op andere blogs, maar soms schrijft de blogger er zelf wel eens over. Dat mensen commentaar hebben op waarover ze schrijven. Dat ze verweten worden zich te verkopen aan firma’s die gratis dingen aanbieden. Of dat ze lelijk zijn en beter dood zouden zijn (ja echt). Maar wat blijkt dan vaak, dat die reacties niet op het blogstukje zelf worden gegeven, maar via sociale media van de blogger. En op sociale media lijkt het helemaal oké om je volledig te laten gaan want het zijn toch maar reacties op mensen die je niet kent en dus nooit hoeft tegen te komen.

Surf maar eens 5 minuten op de app van HLN bijvoorbeeld, wat een bende marginalen komt daar hun gal spuwen. Of de Facebook-pagina van Pascale Naessens, waar mevrouw Naessens zelf overlaatst moest tussenkomen bij een ruzie tussen een aantal volgers. Ik zat zelf ook een tijdje in een groep rond gezonde voeding, maar daar heb ik me ondertussen zelf weer uitgehaald. Eens zondigen mocht niet want dan was je slecht. Durven zeggen dat je het gedeelde sportschema zwaar vond, wordt beantwoord dat je als dikzak wat meer karakter moet hebben. En ik maar heel naïef hopen in het begin dat zo’n groep voor wat motivatie en ondersteuning zou zorgen.

Het zal ook wel naïef zijn om te hopen dat we ooit gaan leren dat je op internet eigenlijk ook maar gewoon mag zeggen wat je in het echte leven zou zeggen. En dat als je niets vriendelijks weet te zeggen, je dan beter zwijgt. Want wat je ook zegt, je kan er mensen mee raken. En het zou niet de eerste keer zijn dat iemand kraakt door een rotreactie van een ander. Maar zullen we het ooit leren?

 

17 gedachten over “Rotreacties”

 1. Mensen voelen zich altijd ongenaakbaar als ze hun gal kunnen spuwen op papier, maar confronteer ze maar eens in hun gezicht, dan “hebben ze het zo niet bedoeld”. Ondertussen is het kwaad wel geschied. Neen, “we” leren het niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik probeer zo weinig mogelijk reacties op krantenartikels te lezen, maar er is inderdaad soms geen ontkomen aan. Of we het ooit zullen leren.. ik vrees ervoor.

  Geliked door 1 persoon

 3. Reacties op sites als HLN lees ik echt niet meer. Hetzelfde met commentaren op krantenartikels die op Facebook worden gepost. Wat een bedenkelijk niveau vaak… (Maar een kleine kanttekening: sommige bloggers hebben ook wel geweldig lange tenen…)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik lees op HLN ook maar heel uitzonderlijk de reacties, want dan jaag ik me te veel op.
   Gelukkig nog geen bloggers met lange tenen tegengekomen en ik hoop dat ik er ook geentje ben ;-)

   Like

 4. Ik ben het inderdaad ook al op blogs tegen gekomen. Zonde eigenlijk. Hou dan gewoon je mond en denk er het jouwe van. Maar met z’n allen slagen we er misschien ook wel in om gewoon een positieve boodschap uit te dragen. Verbeter de wereld begin bij jezelf denk ik dan in mezelf. Negeren en verder doen zoals ik bezig ben :). En met m’n comments toch ook mee een positieve boodschap uitdragen :).

  Geliked door 2 people

 5. Alles begint met RAK (Random Acts of Kindness) – kleine zoveelzeggende gebaren met groots effect… Ik geloof er heilig in en ‘verlaag’ me niet tot dat niveau van de haatdragers…

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb me ook al geërgerd aan de reacties op HLN en op de Facebook-pagina van Pascale Naessens.
  Maar ik zat hier toch luidop te lachen met de de reactie dat je als dikzak wat meer karakter moet hebben … misschien omdat ik me aangesproken voel … maar toch … in de anonimiteit zijn er toch veel die de grenzen van het fatsoen niet meer kennen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s