Lieze heeft een doel

Verbeelding bookchallenge 2017 – update 1

07-bookchallenge

Dit jaar doe ik mee aan de Verbeelding book challenge. Dit is een lijstje van 30 uitdagingen, om zo misschien eens uit je lees-comfortzone te komen. Ik schrijf niet graag uitgebreide boekbesprekingen, maar blijkbaar was er toch interesse in een update, dus daar ga ik.

5 sterren

Een klein leven – Hanya Yanagihara: Het dikste boek dat ik dit jaar las, maar nog niet dik genoeg, ik wou graag nog verder kunnen lezen.
Goed voor puntje 1: Een boek met meer dan 700 pagina’s.

4 sterren

Haal de vroedvrouw en Kinderen van het armenhuis – Jennifer Worth: Ik zei onlangs al dat ik zo genoten had van de boeken die de inspiratie waren voor Call the Midwife.
Goed voor puntje 30: Een eerste deel in een reeks. Ik heb enkel nog deel 3 te gaan.

Als we elkaar terugzien – Kristin Harmel: Op het boek staat dat je het mooi zal vinden als je ook van De Nachtegaal houdt. En aangezien ik dat een prachtig boek vond, ging ik overstag. En het was inderdaad bijna even mooi.
Goed voor puntje 19: een boek waarin meerdere generatie van een familie aan bod komen.

Plan B – Evi Renaux: Dit boek vond ik zo goed omdat het echt paste bij mij op het moment dat ik het las. Ik heb er dan ook veel uit gehaald.
Goed voor puntje 7: een boek gepubliceerd in 2017

Als je het licht niet kan zien – Anthony Doerr: Wat een mooie zinnen in dit boek! Het verhaal was mooi, maar hoe de schrijver het kan omschrijven was vaak nog veel meer de moeite. Heel graag gelezen.
Goed voor puntje 9: een boek met een titel van meer dan vier woorden

Mentaal kapitaal – Elke Geraerts: Over hoe multitasken nooit werkt, je de olifanten niet mogen verdrongen worden door de konijnen en hoe je mentale veerkracht kan vergroten. Ik kocht het boek na haar lezing en vond het heel interessant.
Goed voor puntje 14: een non-fictie boek

Wat is de wat – Dave Eggers: Mijn collega was al lang aan het zeggen dat ik dit boek echt eens moest lezen want heel indrukwekkend. En ze had gelijk. Het is niet bepaald een feel good boek, maar zou wel verplichte literatuur mogen zijn. Want ik ben zeker niet de enige die amper weet wat er zich in Soedan afspeelt.
Goed voor puntje 16: een boek waarin een reis een belangrijke rol speelt.

Ik ontsnapte uit Auschwitz – Rudolf Vrba: dit boek circuleert in heel de vriendenkring want iedereen die hem gelezen heeft, zegt dat het een must read is. En ik wil dat wel beamen, al is het maar omdat het een stukje geschiedenis is waar we geregeld nog eens bij moeten stilstaan.
Goed voor puntje 25: een boek dat ik leende van een vriendin.

3 sterren

Alles is verlicht – Jonathan Safran Foer: sommige mensen vinden het geniaal, hoe hij dit boek heeft geschreven. Ik twijfel nog, tussen 3 of 4 sterren. Want ik erken wel dat hij super goed schrijft, maar de manier waarop dit boek is opgebouwd (met eigenlijk 2 verhalen door elkaar) haalt er voor mij het ritme wat uit, waardoor ik er niet zo heel vlot door geraakte en op een gegeven moment zelfs even terug moest omdat ik een clou gemist had.
Goed voor puntje 5: Een boek waarvan wereldwijd minstens 100.000 exemplaren zijn verkocht.

Malva – Hagar Peeters: de verstoten dochter van een Chileense dichter vertelt over haar korte leven en haar zoektocht naar het waarom. Het boek won heel wat prijzen en is ongetwijfeld een literair hoogstandje, maar net omdat het soms wat te literair is, vond ik het niet altijd vlot om te lezen.
Goed voor puntje 22: een ver-van-je-bed-boek want Chili is al ver en het hiernamaals al helemaal.

If this is a man – Primo Levi: Het verhaal van een man in de concentratiekampen en zijn lange toch naar huis na de bevrijding. Ik vond het minder dan Ik ontsnapte uit Auschwitz, maar het feit dat ik het boek in het Engels las heeft er misschien toe bijgedragen dat ik het minder vond, want ik had het gevoel dat ik niet altijd helemaal mee was met de terminologie.
Goed voor puntje 20: een boek gepubliceerd voor je geboren werd.

De wereld van Sofie – Jostein Gaarder: Een klassieker die bij mijn ouders al jaar en dag in de kast staat, maar ik had het nog nooit gelezen. Het was ook helemaal anders dan ik dacht. Ik vond sommige stukken heel goed en andere echt niet omdat ze te hard werden uitgerekt.
Goed voor puntje 28: een boek dat iedereen al heeft gelezen behalve jij.

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen – Michel Faber: Dit boek kocht ik op basis van de kaft die me zo aansprak en ook al is het een beetje fantasy, aangezien de man in het boek naar een andere planeet reist, wilde ik het toch een kans geven. Ik heb het wel graag gelezen, maar ik had het gevoel dat het verhaal niet af was en dat vond ik dan weer jammer.
Goed voor puntje 26: Een boek met een vleugje magie erin.

Storm in juni – Irene Nemirovsky: Dit boek is eigenlijk niet af. Het is gepubliceerd op basis van aantekeningen van de schrijfster tijdens de oorlog die later zijn teruggevonden. Irene overleefde de oorlog niet, dus kreeg ook nooit de kans om het af te werken. Dat is ook te merken, maar je merkt wel dat het een veelbelovend werk was.
Goed voor puntje 23: een boek dat zich afspeelt in een land waar je op reis bent geweest (Frankrijk).

De leesclub voor het einde van het leven – Will Schwalbe: een boek dat ik kreeg omdat het gaat over boeken (en ik lees graag) en het overlijden van een moeder (wat ik meemaakte). Het kon de verwachting niet helemaal inlossen, maar er kwamen wel heel veel leestips uit.
Goed voor puntje 15: een boek over boeken

2 sterren

Carol – Patricia Highsmith: Een lesbische relatie in de jaren 50, dat was uiteraard niet simpel. Ik was dan ook benieuwd hoe daar toen over werd geschreven, maar ik voelde op geen enkel moment tijdens het lezen enige sympathie of connectie met de personages. Daarom geen topper dus.
Goed voor puntje 10: een boek met een titel die bestaat uit 1 woord.

Morgenvroeg in New York – Adrien Bosc: De korte omschrijving op de achterkant sprak me wel aan, hoe zag het leven er uit van de mensen die met bokser Marcel Cerdan op het vliegtuig zaten. Maar memorabel is het niet te noemen. Goed als tussendoortje, niks meer.
Goed voor puntje 24: een boek uit de bibliotheek (dit puntje telt trouwens voor het merendeel van de boeken).

1 ster

Verdriet is het ding met veren – Max Porter: Ik zag die boekje bij heel veel mensen opduiken als aanrader. De verwachtingen waren dan ook heel hoor. Maar ik heb echt moeite moeten doen om er door te geraken. Misschien net omdat de pijn zo herkenbaar is? De schrijfstijl lag me in ieder geval niet, dus ik vrees dat ik geen fan ben.
Goed voor puntje 2: een boek met minder dan 200 pagina’s.

Ondertussen dus 18 puntjes van de 30 afgestreept. Ik heb eigenlijk gewoon gelezen waar ik zin in had en dan gekeken bij welk puntje het past. Bij de laatste 12 zal ik wel iets meer moeite moeten doen denk ik, maar er is nog tijd en nog keuze genoeg.

 

 

 

 

 

 

10 gedachten over “Verbeelding bookchallenge 2017 – update 1”

  1. Wat een leuke update! Jij las inderdaad blijkbaar uit jezelf al erg gevarieerd :-) Er zitten trouwens heel wat boeken tussen die ik nog niet kende dus ik heb extra leesinspiratie opgedaan!

    Like

  2. Wauw, zo veel gelezen al! Enkele boeken las ik ook al, en vond ik heel mooi. Mentaal kapitaal staat nog op mijn lijstje, nadat ik de tip kreeg van een vriendin. Maar eerst nog het boek over de boeken lezen, dat ik van jou kreeg. Nog eens merci!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s