Lieze leeft

Starten als zelfstandige

Elke dag passeren ze bij mij op kantoor. Mensen met een mooie droom om een eigen zaak te beginnen. Geregeld krijg ik dan de vraag: ‘zelf nog geen zin om als zelfstandige te beginnen?’ Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik wel zo’n goede zelfstandige zou zijn. Ik hou wel van omringd zijn door een team en de omkadering die een iets grotere organisatie geeft. Maar stel dat ik toch zou dromen, dan zijn er 2 dingen die me wel kei tof lijken om te doen.

Personal organizer bijvoorbeeld! Opruimen, rommel wegsmijten en structuur brengen. Mijzelf lukt dat redelijk goed, dus ik wil mijn talent gerust delen met anderen. Een gat in de markt is het niet meer, want er zijn al een aantal personal organizers in België (waarvan zelfs een paar via mij zijn gepasseerd voor hun opstart). Al denk ik dat het beroep hier toch een beetje anders is als wat je soms op tv ziet bij van die Amerikaanse hoarders. Of ik daar met zoveel plezier tussen de hondendrollen zou gaan staan, dat weet ik niet.

Een iets properdere job zou dan zijn om sociale media van bedrijfjes op te volgen. Hoe vaak ik wel niet hoor dat ze wel op Facebook willen zitten maar daar geen tijd voor hebben. Ik probeer ze dan wel wat tips te geven, maar volgens mij is het ook best leuk om dingen uit te denken om te posten en zo. Ik beweer hier nu absoluut niet dat ik daar veel verstand van heb, maar toen ik de pagina van een vereniging beheerde, vond ik dat toch altijd tof om daar wat creatief mee te zijn. Om mij nu wel net te realiseren dat ik met mijn eigen blog-pagina eigenlijk niet echt iets doe.

Ik blijf voorlopig sowieso liever aan de andere kant staan. Om al die startende zelfstandigen aan te moedigen van op de zijlijn. Als jullie er wel voor gaan, laat me dan vooral jullie geweldige idee weten.

17 gedachten over “Starten als zelfstandige”

 1. Ik ben zelfstandige in bijberoep en momenteel zonder hoofdberoep. Soms flitst het wel eens door mijn hoofd om zelfstandige in hoofdberoep te worden maar ik durf de stap niet te zetten.

  Like

 2. Ik zeg al een hele poos dat ik ooit erg graag zelfstandige in bijberoep zou willen worden, en wie weet mocht dat goed gaan lopen ooit in hoofdberoep. Maar hetgeen wat mij momenteel wat aan het tegenhouden is is dat ik niet goed weet hoe ik daar aan zou moeten beginnen en welk startkapitaal je al dan niet nodig hebt.

  Like

 3. Boeiende job lijkt me die je hebt. Geeft denk ik veel voldoening als je merkt hoe ver je mensen kan helpen om hun dromen waar te maken. Volledig zelfstandig lijkt me een grote stap (niet in het minste financiëel) om nog maar te zwijgen van het opbouwen van een eigen klantenbestand want die kan je niet zomaar ‘meenemen’ veronderstel ik…

  Geliked door 2 people

 4. Ik ben jaren geleden nog freelance programmeur / consultant in hoofdberoep geweest. Heel veel uit geleerd. Het is echt wel helemaal iets anders dan ‘normaal’ werk. Je moet je diensten en je zaak leren verkopen. Je mag jezelf niet weg steken. Een opdracht binnen halen is leuk, maar ook: elke nieuwe klant is een risico. Je weet niet hoe het gaat lopen. Er is niemand die je vangt als je valt. Jij bent eindverantwoordelijk. Maar een tevreden, dankbare klant dat geeft een fantastisch gevoel. Al eens gaan eten om te vieren dat alles goed is verlopen, en goeie mond-mond reclame. Als je klein begint, dan valt facturen schrijven en de boekhouding best wel mee. Een goede boekhouder is zijn/haar gewicht in goud waard. Maar het blijft wel apart. Het moeilijkste is nog zelf je prijszetting berekenen. Niet gemakkelijk want je snijdt snel in je vlees als je ‘te braaf’ bent. En dan is het natuurlijk ook zo dat je niet mooi elke maand je loon krijgt, dat geeft een onzeker gevoel en daar moet je ook mee om kunnen gaan. Tenslotte stopt je zaak ook niet na 5 uur. Het is een extra kind dat altijd wel om je aandacht vraagt. Zelfzorg is zo belangrijk om niet overwerkt te geraken.

  Eerlijk gezegd ben ik ook geen ‘durver’. Ik werd zelfstandige in hoofdberoep van de ene op de andere dag zonder echt veel voorbereiding. Het was 2009, crisis, en op mijn toen-werk waren we allemaal op 4/5de gezet met technische werkloosheid. Ik was alleen en huurde een goedkope studio. Ik ben gewoon gesprongen omdat er toen de opportuniteit was. Ik deed zo’n beetje van alles: training, adviezen, projectwerk,… De eerste maand was het wat zoeken, maar ik had geluk en de klanten wisten mij vrij snel te vinden. Nooit geen moment zonder werk gekend. Ik ben ermee gestopt toen ik een vast contract voor een superjob kreeg aangeboden.

  Like

 5. Personal organiser zou jij echt wel goed doen. Je hebt een positieve en aanpakkende energie en je bent praktisch ingesteld. Volgens mij kan je er snel structuur in brengen en de bomen in het bos helpen zien. ;) In België denk ik dat je dan voornamelijk terechtkomt bij mensen met psychische problemen die het huishouden te lang hebben verwaarloosd daardoor en de moed niet meer hebben om er opnieuw aan te beginnen of misschien bij bedrijven die eens willen opruimen en herinrichten. Lijkt me ook wel leuk om dan een nieuwe ruimte te ontdekken en deze mee in te richten op een praktische, leuke manier… wie weet… ooit een bijberoep eh…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s