Lieze heeft een doel

30 dagen mindful – week 1

developmenT

Ik probeer het jaar mindful af te sluiten en doe daarom mee met de 30 dagen mindful challenge. Ik hou jullie graag op de hoogte van de vooruitgang.

Dag 1: Blijf een hele dag offline
Ik ben gewoon superhard geconditioneerd om ’s morgens online te gaan. Ik sta op en neem mijn gsm vast, waarop ik voor de gelegenheid het internet had afgezet. En toen kwam ik op het werk en was gewoon onbewust naar Facebook gesurft. Ik had het toen wel direct door en heb meteen weg geklikt, maar het maakt wel duidelijk hoe erg dat een gewoonte is. Nu ben ik wel niet letterlijk de hele dag offline gebleven, want het was een werkdag en ik moet nu eenmaal mijn mails lezen en met online tools werken. Maar voor alles wat niet met het werk te maken had, bleef ik er af. Of ik daar nu meer mindful van werd, dat betwijfel ik wel. Ik werd precies net wat onrustig omdat niets te kunnen opzoeken of te kunnen lezen als ik daar zin in had. Goed dus om de gewoonte te doorbreken, maar ik heb niet dadelijk nood om offline te gaan.

Dag 2: Mediteer 15 minuten
Via mijn stappenteller kan ik ook meditatie-oefeningen doen. In het begin dat ik die had, deed ik dat ook wel eens maar ondertussen was het verwaterd. Nu dus nog maar eens terug boven gehaald. Ik gebruikte het vooral om gewoon rustig even te gaan liggen en naar rustgevende geluiden te luisteren en het lukte zowaar redelijk goed om andere gedachten even uit de buurt te houden. Maar het heeft me nog niet aangezet om het vaker te doen.

Dag 3: Ruim digitaal op
Tijdens de Perfect? – challenge in de zomer nam ik mijn apps en mailbox al eens onder handen en ik probeer dit ook wel goed bij te houden, maar nu ging ik er nog eens kritischer door en ruimde op social media ook nog wat foto’s en contacten op. Hoe stom het ook klinkt, ik word er blij van om dat allemaal opgeruimd en gestructureerd te hebben. Al is dat helemaal niet stom bedenk ik net, want is dat nu niet net het doel van deze uitdaging?

Dag 4: Klaag een dag niet
De vraag is dan natuurlijk, wanneer is een mening uiten klagen? Is het dat altijd als je laat blijken dat iets negatief is? Want de definitie zegt dat klagen je ongenoegen uiten is. Als ik het zo strikt neem, dan heb ik misschien wel geklaagd. Maar ik vind klagen misschien meer van de hele tijd negatief te zijn en daar over blijven doorgaan. En ik vind van mezelf dat ik dat ook geregeld doe, maar op deze dag heb ik daar echt op gelet en dat niet gedaan. Ik vind het dus geslaagd en het is eigenlijk wel iets waar ik wat meer op wil letten.

Dag 5: Volg een ochtendritueel
Ik heb het grote geluk dat ik ’s ochtends alleen mezelf moet klaarmaken en dat ik zelden echt op een vast uur op kantoor moet zijn (ik plan mijn afspraken zelf), dus dat maakt dat de rush ’s morgens best meevalt. Ik heb alleen 2 slechte gewoontes. Meerdere keren op snooze duwen en al snel naar mijn social media kijken. Dat eerste maakt dat ik soms toch nog wat moet haasten. Het tweede is gewoon puur uit gewoonte, want vaak is er niks te zien op Facebook. Op de dag van deze opdracht, kwam ik dus wel dadelijk uit mijn bed en liet ik mijn gsm liggen tot net voor ik naar het werk vertrok. Ik luisterde gewoon nog wat naar de radio. Misschien toch maar proberen om dat wat vol te houden.

Dag 6: Bepaal je prioriteiten
Dit vond ik best een moeilijke. Want prioriteiten zijn nog niet hetzelfde als doelen (die opdracht komt nog). Dit gaat dus over wat ik belangrijk vind in het leven, de dingen waar je tijd aan wil besteden. Uiteindelijk kwam ik bij deze uit:
– momenten delen met andere mensen die me energie geven
– de nodige handvaten vinden om gelukkig te zijn met wie ik nu ben en wat ik nu heb
– zekerder worden in bepaalde aspecten van mijn job
– gezonder eten en meer bewegen om mij goed in mijn vel te voelen
Deze wil ik nu meenemen om mijn doelen op af te stemmen.

Dag 7: Stroomlijn je leeslijst
Mijn leeslijst, die staat voornamelijk in Goodreads. In mijn mailbox of op andere plaatsen probeer ik zo weinig mogelijk bij het houden om later nog eens te lezen, want ik weet toch al dat het er zelden van komt. Mijn lijst in Goodreads bekeek ik nog eens kritisch en kortte ik wat in. Ik ben nog bezig in 2 boeken waar ik moeilijk door geraak en dan is het wachten op de nieuwe Verbeelding Bookchallenge. Er liggen sowieso al wat boeken klaar voor 2018.

Dag 8: Leer alleen zijn
Tja, alleen zijn, dat is niet nieuw voor mij. Ben ik er goed in? Op zich wel. Want ik kan wel alleen zijn en dat op zich is een kunst, maar ik wil het alleen niet altijd. Deze opdracht lukte dus wel, al besefte ik wel dat ik dat alleen zijn vaak ‘verdrijf’ door heel vaak de tv op te zetten om wat gebabbel in huis te hebben. Het maakt dat ik me minder alleen voel.

Dag 9: Ruim je beauty-producten op
Dit was een makkelijk taakje, want ik heb eigenlijk helemaal niet zoveel potjes staan. Ik probeer ook altijd het ene op te gebruiken voor ik iets gelijkaardigs koop. Het enige dat ik wel naar de vuilbak verbande waren een Labello waarvan ik niet meer weet hoe lang die al in mijn handtas zat en zonnecrème die al meer dan 2 jaar meegaat. Blijkbaar toch beter om die niet meer te lang bij te houden.

Na een dikke week, zijn er dus toch al dingetjes die ik wil proberen volhouden en gelukkig ook dingen die ik al heel minimalistisch deed. Volgende week een nieuwe update.

14 gedachten over “30 dagen mindful – week 1”

 1. Alleen al dat ochtendritueel geeft mij zin om die challenge nog eens opnieuw te doen. Want, net zoals jij, duw ik meerdere keren op snooze. Op zich vind ik daar niets mis mee als je daar beter (gezind) van wakker wordt, maar tegenwoordig ben ik gemakkelijk een half uur of langer aan het snoozen. En moest ik dan nog effectief slapen, cava nog, maar elke 5 minuten in slaap vallen en terug wakker worden, jah, daar word ik vooral mottig en slechtgezind van feitelijk :-)

  Dat je onrustig werd van niets te kunnen opzoeken of lezen, is denk ik heel normaal als je dat normaalgezien regelmatig doet. Beetje zoals bij “afkicken” verdwijnt dat onrustige gevoel na een tijdje waarschijnlijk wel :-)

  Like

   1. Nee nee die verslaving valt best mee 😉
    Het is vooral als ik niet veel om handen heb dat ik al snel naar mijn telefoon of tablet grijp. Als ik een vol programma heb is dat heel anders.

    Geliked door 1 persoon

 2. Is het niet lastig om elke dag van challenge te wisselen? Ik kan me voorstellen dat je soms net de tweede dag wil verder doen om het een nieuwe kans te geven of omdat het een succes was gisteren.

  Like

  1. Een aantal dingen probeer ik wel langer vol te houden dan 1 dag. Zo ben ik de vorige dagen opgestaan zonder snoozen en heb ik niet dadelijk naar mijn telefoon gegrepen. Opruimen is natuurlijk gebeurd als je het 1keer gedaan hebt en ik ben wel redelijk goed met dat allemaal bijhouden. Een aantal opdrachten liggen ook dicht bij elkaar, vorige week was het prioriteiten formuleren, een van de volgende dagen is het om doelen te stellen en dat hangt voor mij toch wel wat samen. Het zet voor mij wat dingen in gang en net daarom vind ik het goed. Wie weet zijn er dingen waaraan ik dan in 2018 nog verder wil werken.

   Geliked door 1 persoon

 3. Oh ik krijg zin om alsnog mee te doen, ik hou van uitdagingen die je bewust maken van waar je mee bezig bent zoals het teveel online zijn… ik zet mijn gsm maar aan om 9h én ik probeer om 22h mijn gsm uit te zetten maar dat laatste lukt niet niet altijd

  Like

 4. Leuke update! Nadat ik over de challenge bij jou gelezen had ben ik hem ook gaan doen. Mijn update volgt vandaag of morgen :-) Ik denk dat het vrij normaal is hoor dat je je wat onrustig voelt als je geen social media gecheckt hebt. Niet dat ik denk dat je verslaafd bent maar ik merk het bij mezelf ook. En denk dat het vooral komt omdat we er zo hard gewoon aan geworden zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s