Lieze heeft een doel

30 dagen mindful – week 2

developmenT

Ondertussen al over de helft met mijn 30 dagen mindful uitdaging. Hoe het me in week 1 verging las je vorige dinsdag, de ervaringen van week 2 hieronder.

Dag 10: Geen mail of social media voor de lunch
Toegegeven, op een normale zondag kruip ik vaak achter mijn computer in de voormiddag. Ik typ dan nog mijn weekoverzicht en dan begin ik op andere sites te kijken en al snel is er heel wat tijd gepasseerd. Maar dus niet op deze dag. In de plaats ruimde ik het huis op, zette de MNM1000 op en haalde de kerstboom boven. De meldingen van Facebook negeerde ik tot ’s middags en toen had ik nog tijd genoeg om blogjes te lezen.

Dag 11: Ruim de kast op
In mijn kast hangen geen dingen die kapot of versleten zijn, van zo’n dingen kan ik makkelijk afscheid nemen. Maar ze hangt toch nog behoorlijk vol. Er hangen ook wel wat dingen in waar ik niet meer in pas, maar die ik toch nog graag zie en dan niet over mijn hart krijg om weg te doen. Wat ik nu wel wil proberen is om wat meer variatie te creëren, want ik draag eigenlijk heel vaak hetzelfde en er zijn wel wat kledingstukken die ook liefde en aandacht verdienen. En als ik dan blijf twijfelen, dan mogen ze niet meer blijven hangen.

Dag 12: Bepaal je doelen
Een doel in het leven, daar zoek ik nog steeds een beetje naar. Het probleem is dat ik in mijn hoofd vaak doelen stel waarbij ik heel erg afhankelijk ben van externe factoren. Die heb je niet in de hand en dus zorg ik er eigenlijk een beetje zelf voor dat ik er ongelukkig van word. Voor het komende jaar kies ik 2 doelen die ik wel zelf kan controleren. Het ene is beter voor mezelf zorgen (goed eten, af en toe eens tijd nemen voor een badje…). Het andere is een pak groter en dus de moeite om eens een aparte blogpost aan te wijden.

Dag 13: Evalueer je verplichtingen
Eigenlijk heb ik heel wat verantwoordelijkheden die ik had de afgelopen jaren al vaarwel gezegd. Zo was ik lang bestuurslid van een vereniging, maar toen dat als een verplichting in plaats van een plezier begon te voelen, ben ik er mee gestopt (al lukte dat niet direct). Voor de rest ben ik behoorlijk ongebonden. Natuurlijk is er mijn job, maar die ben ik niet van plan om te veranderen. En als ik me nog ergens anders engageer, dan ga ik wel heel erg in de gaten houden of ik er ook voldoening uit haal.

Dag 14: Ruim de rommelschuif op
Dat was een makkelijke. Ik heb geen rommelschuif. Van het moment dat het daar wel op begint te lijken, dan steek ik daar een stokje voor. Op dit moment heb ik wel een schuif die bijna uitpuilt, maar dat is omdat daar de dingen in zitten die ik even opzij heb gelegd om plaats te maken voor de kerstversiering. Volledig onder controle dus.

Dag 15: Evalueer je gewoontes
Mijn gewoontes, nog niet zo simpel om eens bij stil te staan. Want dat heb je dan met gewoontes, je denkt daar niet over na. Een aantal worden al in vraag gesteld tijdens deze challenge (ochtend – en avondroutine, online gedrag), maar ik heb er zeker nog. Zo is er de slechte gewoonte om bij tv te eten en snel te eten, allesbehalve mindful dus. Op het werk ben ik vaak met verschillende dingen tegelijk bezig, wat zeker niet altijd productief is. Ik ben ook mijn goede gewoonte uit het oog verloren om een weekplanning te maken voor het eten, waardoor ik nu vaak zonder plan wat dingen meepak in de supermarkt en te veel ruimte heb om ook nog wat snoep mee te pakken. En ik kijk heel veel televisie, vaak zelfs zonder echt te kijken. Het is bezigheidstherapie en houdt me gezelschap op avonden en in weekends waarin ik lang alleen ben, maar eigenlijk zijn er heel veel alternatieven waar ik gewoon geen moeite voor doe. Uiteraard heb ik ook goede gewoontes, maar wat goed is, dat mag blijven natuurlijk.

Dag 16: unfollow en unfriend
Eigenlijk heb ik best wel wat kanalen waarlangs ik mensen volg: Facebook, Instagram, Goodreads, LinkedIn. Tijd om op te ruimen dus. Op Facebook probeer ik het criterium te houden dat ze in mijn lijst mogen staan als ik een babbeltje zou doen moest ik de mensen tegenkomen. Een aantal mensen verdwenen daardoor, vooral mensen uit het verleden die ik helemaal uit het oog ben verloren en daardoor nu nog weinig mee heb. Op Instagram keek ik naar wie foto’s post van dingen die ik leuk vind. Van mijn vriendinnen wil ik nog gerust babyfoto’s zien, van bloggers die ik eigenlijk niet ken hoeft dat al wat minder bijvoorbeeld (no offense!). Goodreads had dan weer bij het aanmaken van mijn profiel ook mijn contacten van Facebook toegevoegd. Ik ruimde dat lijstje ook maar eens op zodat enkel de echte leesvriendjes over bleven. Aan LinkedIn begon ik niet. Dat gebruik ik vooral professioneel en ik heb daar bijna 800 contacten (waaronder heel veel mensen die ik ooit begeleid heb). En het is wel handig om daar mijn database te hebben als ik eens op zoek moet naar iemand.

Ik merk nu al dat ik in 2018 heel veel goede voornemens zou kunnen maken als ik wil. Ik zal zeker niet alles kunnen volhouden, maar zo elke dag met iets bezig zijn geeft je wel inzichten en kan soms het juiste duwtje in de rug zijn. Volgende week de volgende 7 opdrachten. 

 

 

7 gedachten over “30 dagen mindful – week 2”

  1. Tv kijken doe ik niet maar ik vind dat ik ’s avonds te lang achter mijn laptop zit en beter wat zou lezen. Maar ik doe dat ook om wat sociaal contact te hebben want dan chat ik met mijn ma en een kameraad. Ook met vriendinnen op een whatsapp-groepje. En tijdens het eten zit ik vaak op mijn gsm…

    Dat is nog eens een criteria om te hanteren ivm facebook. Ik hou dikwijls eens kuis maar ik laat de mensen vrienden als ik ze ook in het echt ken. En soms durf ik niet te verwijderen uit schrik dat ze boos zouden zijn.

    Like

  2. Ja, doelen stellen waar je zelf geen invloed op hebt… ’t is normaal om dat te doen als het dingen zijn die je graag veranderd wilt zien, maar gelijk je zegt: je hebt het niet in de hand en dus heeft het eigenlijk weinig zin he. Moet er ook telkens op letten om niet in die val te stappen.

    Benieuwd naar dat tweede doel! En af en toe een badje nemen: doen! Doet zo’n deugd :-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s