Lieze overpeinst

Ieder z’n talent

pomegranate-1133814_1920

Mijn werk, dat bestaat uit verschillende dingen: infosessies geven, starters begeleiden bij hun business plan, ondernemers bijstaan, rapporteringen maken voor de overheid, financiële controles… Dat ik mijn werk graag doe, dat is geen geheim. En toch begon ik vorige zomer na te denken over loopbaanbegeleiding. Dat klinkt misschien een beetje raar, want meestal wordt dat geassocieerd met mensen die niet meer tevreden zijn op het werk en willen uitzoeken wat ze dan wel willen doen. Ik wist wat ik wou doen: ik wilde heel graag blijven werken waar ik nu werk, maar ik was niet heel zeker of elk deel van mijn job wel zo juist was.Dat kwam vooral doordat ik heel onzeker was over een bepaald traject dat ik begeleidde. Daarover schreef ik een tijdje geleden al eens. Omdat dat gevoel lang bleef knagen en ik het gevoel had de controle wat kwijt te zijn, wist ik dat het tijd was voor actie. Zo kwam ik terecht bij een loopbaancoach die werkt rond kerntalenten. En amai, daar heb ik echt super veel aan gehad!

Een kerntalentenanalyse kijkt naar wat je leuk vond tussen je 4 en 12 jaar. Op basis daarvan wordt afgeleid wat je talenten zijn. Talenten, niet competenties, want dat is niet hetzelfde. Het kan zijn dat je iets wel goed kunt, maar dat je talent er niet ligt en je er dus niet noodzakelijk blij van wordt. Dat vond ik al een eerste belangrijk inzicht. Mensen worden immers vaak in iets bepaald geduwd omdat ze daar goed in zijn. Maar het is niet omdat ik goed Engels kan spreken dat ik vertaler tolk moet worden, want dat zou me niet gelukkig maken.

Nu klinkt het misschien raar dat de spelletjes die ik als kind deed veel zeggen over welke job goed bij me zou passen, maar het was toch frappant hoe raak de analyse was. En voor mij verklaarde het een aantal dingen. Waarom er dingen in mijn vorige job zijn misgelopen. En zeker ook waarom dat bepaalde traject waar ik mee worstelde, niet bij mij past. Ik dacht dat het was omdat ik het niet genoeg kon. Wat een enorme opluchting was het om dan te horen dat het niet aan mijn kunnen ligt (iets wat mijn collega’s al lang zeggen), maar dat dat traject gewoon geen goeie match is voor mij.

Er viel echt een beetje een gewicht van mijn schouders. Zeker ook omdat ik een geweldige directeur heb die omwille van deze analyse mijn job heeft aangepast zodat die beter bij mijn talenten en niet zozeer alleen maar bij mijn competenties past. Ik stapte in de loopbaanbegeleiding met het idee dat ik moest geholpen worden in mijn onzekerheid als adviseur en ik kwam er uit met de wetenschap dat ik wel goed genoeg ben maar gewoon niet helemaal op de juiste stoel zat. Nu die stoel wat is aangepast, is de rust in mijn hoofd weergekeerd en zie ik me weer heel lang blijven werken waar ik nu zit.

16 gedachten over “Ieder z’n talent”

  1. Nee inderdaad niet gemakkelijk. Ik heb ooit ook loopbaanbegeleiding gedaan toen ik echt moest uitzoeken wat ik wou doen en dat is een heel ander proces. Maar het kan dus zeker allemaal goedkomen :-)

   Geliked door 1 persoon

 1. Dat lijkt me een interessant zo’n kerntalentenanalyse. Als ik naar bekende mensen kijk of interviews lees, dan doen die vaak wat ze als kind goed konden. Bv JK Rowling schreef al heel jong verhalen. De laatste tijd vraag me ik ook af wat ik graag zou doen. En daarbij wil ik ook kijken wat ik als kind graag deed en goed kon.

  Like

 2. Super! Dat je i.p.v. je onzeker te voelen, nu gewoon beter weet wat echt bij jou past. Dat je directeur daar dan ook effectief rekening mee houdt. Dat je die loopbaanbegeleiding gedaan hebt.
  Misschien moet ik daar ook maar eens voor kijken :-) Want ook al is mijn huidige job zeker niet slecht, echt 100% voel ik er mij (nog) niet…

  Like

  1. Ik vond het in het begin raar om de stap te zetten, omdat ik inderdaad wel blij was met mijn job en dat past zo precies niet bij loopbaanbegeleiding. Maar nu ben ik echt blij dat ik het gedaan heb.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik doe heel graag wat ik nu doe, maar het is geen job om nog 5 jaar vol te houden. Dus ik ben wat zoekend naar wat ik daarna zou willen doen. Kies ik iets helemaal anders of doe ik toch maar waar ik al goed in ben. Ik durf daar wel eens over te piekeren.

  Like

 4. Wauw, wat fijn dat ze hier rekening met hielden. En wat knap van je dat je dit durfde. Zelf doe ik mijn job wel graag maar er zijn ook wel wat aspecten waar ik aan twijfel. Al had ik voor ik jouw bericht las loopbaanbegeleiding nooit overwogen. Maar misschien moet ik het toch eens een kans geven.

  Like

  1. Ik ben echt met mijn gat in de boter gevallen, daar ben ik me heel bewust van.
   Ik denk dat het wel belangrijk is om een goeie coach te vinden, die niet zomaar denkt in: het is niet goed dus we moeten op zoek naar iets anders, maar die vooral ook durft kijken naar hoe iets dat al goed is gewoon nog beter kan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s