Lieze overpeinst

Kunnen we dit schrappen?

‘Je moet gewoon wat meer uit je comfortzone komen’. In deze zin staan 2 dingen waar ik echt de kriebels van krijg en die ik liefst niet meer zou horen. Doe het maar ‘gewoon’, alsof het allemaal zo simpel is. En dat verrekte begrip ‘comfortzone’.

Het ‘gewoon’ even doen, is immers niet zo simpel. Want als je niet in die comfortzone wil blijven zitten, dan moet je stappen ondernemen. Maar je voelt je misschien niet zo goed in je vel net omdat je het moeilijk vind om die stappen te zetten. En dan staan de mensen daar met goede raad: kom gewoon wat meer uit je comfortzone. Gewoon, alsof het niks is. Het zou een pak simpeler zijn als de persoon die het toch maar zo gewoon vindt, eventjes helpt om je uit die zone te duwen of te trekken. Want een nieuwe hobby uitproberen is makkelijker als iemand je meevraagt om eens een proefles te gaan doen dan dat je ergens helemaal alleen moet binnenstappen. Nieuwe mensen leren kennen is makkelijker als iemand die je al wel kent je voorstelt aan anderen, in plaats van dat je op een wildvreemde moet toestappen. Al is het maar om een tip te delen over hoe jij het gedaan krijgt, zodat de ander er van kan leren. Want gewoon doen, is alleen maar gewoon als het niet te ver uit die comfortzone ligt. 

Het lijkt wel of het woord ‘comfortzone’ overal te pas en te onpas opduikt. En die comfortzone, die is niet goed. Je moet vanalles doen om daar uit te geraken. Ik begrijp alleen niet zo goed waarom die comfortzone altijd slecht is. Want is je comfortabel voelen nu niet net iets positiefs?  Ik zou net denken dat dat iets is waar veel mensen naar streven. Om op een punt in hun leven te komen dat het comfortabel voelt en dat je niet meer moet vechten tegen alle demonen.

Nu snap ik ook wel dat de comfortabele stoel niet zo goed is als die wordt gebruikt om stil te zitten en geen stappen te zetten in je leven ook al zou je dat heel graag willen, gewoon omdat je schrik hebt voor wat er kan gebeuren. Dat comfortabele gevoel mag niet zomaar berusting in het lot zijn als je niet akkoord bent met dat lot. Maar ik blijf hopen dat er ooit een punt komt waarop ik me goed voel bij hoe het leven is en dat ik dan gewoon heel fijn in die comfortzone mag blijven.

 

 

12 gedachten over “Kunnen we dit schrappen?”

 1. Enerzijds lijkt het mijn job om mensen uit hun comfortzone te trekken, anderzijds is het net mensen comfort leren zoeken in die zone. En beide blijken soms nodig.
  Je kan niet op ontdekking gaan als je geen veilige comfortzone hebt om op terug te vallen. Er moet een plek zijn waar je kan recupereren van avonturen, waar je je kan terugtrekken als het teveel is of waar je ook gewoon mag zijn. Je gaat toch ook geen huis bouwen zonder een slaapkamer?
  En uit je comfortzone komen, goh ja, dat is af en toe eens nodig, maar vaak denk ik dat je comfortzone stretchen een beter begrip is. Het moeten niet altijd extra spannende en nieuwe dingen zijn, het hoeft niet altijd een grote verandering of stap te zijn. Gewoon eens net ietsje meer, om te verkennen wat wel en niet werkt, om te ondervinden wat je wel en niet nodig hebt en om daarna weer lekker veilig in die comfortzone weg te kruipen.
  Moet dat echt altijd? Dat is toch ieder voor zich om te kiezen… soms is het nodig omdat je even vast zit, omdat je jezelf anders tegenhoudt in het leven. Soms is die comfortzone ook een plaats waar je veiligheid kan leren.
  Zelf aanvoelen dus! ;)

  Like

 2. Niks mis met je comfortzone, ik ben er na 12 jaar op een job veranderd en ik weet niet of ik het gedaan zou hebben als ik had geweten wat ik nu weet :-). Ik heb ook geen zin meer in veel veranderingen, mijn leven is goed zoals het is, ik wil gerust nog wat dingen leren, maar op eigen tempo en zonder verplichtingen of druk. En wil al helemaal al niet het gevoel creëren dat ik allerlei zaken moet…..dus geen raad/advies, doe waar je zin in hebt!

  Geliked door 1 persoon

 3. Groot gelijk! Ik schreef ooit zelfs een ode aan mijn comfortzone. Haha. Nu las ik laatst ergens dat het al eens durft te helpen om het niet te zien als uit je comfortzone stappen maar om het te bekijken als je comfortzone wat oprekken, groter maken zodat het nieuwe enge ding er ook in past. Denk dat die nuance veel kan doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik zou het niet beter kunnen omschrijven. Uit je comfortzone stappen is niet zomaar iets. Ik begrijp zelfs niet dat mensen dat van je verlangen. Ik heb veel liever dat ik in mijn coconnetje mag blijven dan dat ik iets doe dat helemaal niet in mijn aard ligt. Maar dat snappen sommigen helemaal niet. Helaas..

  Geliked door 1 persoon

 5. Met een comfortzone is helemaal niets mis en vooral die is bij iedereen anders. Ik heb echt een hekel aan mensen die comfortzones veralgemenen en niet snappen dat iets wat zij dagelijks doen misschien moeilijk is voor een ander.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s