Lieze overpeinst

Wat ik aan kan

Als mensen het moeilijk hebben, wordt er wel eens gezegd dat je enkel op je pad krijgt wat je aan kan. Geen idee of dat uit een religie komt of van ergens anders, maar meestal proberen mensen het te gebruiken als troostende woorden. Ze willen je gerust stellen dat je ongetwijfeld sterk genoeg bent om alle miserie te overleven.

Nu vind ik het sowieso al niet altijd troostend dat iemand zegt dat je sterk bent en dat je het wel zal aan kunnen. Het legt in mijn ogen een soort van druk dat je sterk moet zijn en gewoon moet doordoen, terwijl je nu eenmaal niet altijd sterk wil zijn. Maar de uitspraak maakt en nog veel groter ongemakkelijk gevoel in mij los.
Want er zijn een aantal dingen die ik niet op mijn pad krijg of heb gekregen. Als ik alleen maar voor me krijg wat ik aan kan, wil dat dan zeggen dat als er dingen die ik graag wil in mijn leven niet voor mij zijn weggelegd omdat ik ze niet aankan?

Ik durf mezelf dan al wel eens in vraag stellen en me afvragen of ik geen kinderen en partner heb omdat ik het niet goed zou doen als moeder en vrouw. Doe ik wel mijn best maar tevergeefs? Zou ik het niet kunnen als ik het zou doen en komt het daarom niet op mijn pad? Kan ik me sterk houden zoveel ik wil maar gaat daar nooit een beloning voor komen omdat het hoogste goed (in mijn ogen) te hoog gegrepen is? Want ik heb het gevoel dat ik al heel wat heb doorstaan en heel wat aan kan, maar toch krijg ik niet voor mijn voeten wat ik net wel graag wil hebben. Is er dan al een einde gekomen aan wat ik aan kan?

8 gedachten over “Wat ik aan kan”

 1. Ik ben die uitspraak ook al wel eens tegengekomen en heb er zelf ook niets mee. Het zit voor mij in dezelfde categorie als ‘God heeft dat zo gewild en zal daar wel een goede reden voor hebben die wij niet begrijpen’. Ik begrijp dat sommige mensen er troost uit putten, beter kunnen omgaan met wat hen overkomt, maar zelf heb ik er niets aan, omdat ik niet geloof dat het zo is. Soms heb je geluk, soms heb je pech, en hoe beter het je lukt om om te gaan met de omstandigheden die op je pad komen hoe gelukkiger je doorgaans bent. Dat is hoe het voor mij aanvoelt.
  Ik hoop echt dat het gezin dat je graag wil ooit werkelijkheid wordt voor je. Je kan dat aan, je zou dat goed doen. Het kan snel gaan of niet, helaas kan niemand dat voorspellen. Ik gun het je in elk geval heel hard.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat je daarin een denkfout maakt. En ik geloof ook niet in die uitspraak. Moest het waar zijn, zouden er geen depressies of burn outs zijn, zouden mensen niet sterven van verdriet enzovoort.

  Geliked door 1 persoon

 3. De laatste jaren heb ik die uitspraak vaak te horen gekregen en ik vind dat zo een domme uitspraak. Het zorgt er inderdaad voor dat je je steeds sterk moet voor doen en het gevolg is nu dat ik heel hard het gevoel heb dat ik enorm zwak ben omdat ik een aantal dingen niet meer aankan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk dat die uitspraak komt uit de vaststelling dat we vaak sterker zijn dan we onszelf vooraf geacht hadden…meestal omdat we geen keuze hebben dan gewoon door het dal te ploeteren. Maar kunnen we allemaal altijd alles aan wat op ons pad komt? Tuurlijk niet. Sommige mensen crashen…teveel mensen crashen. Dus de uitspraak is door zijn gebrek aan nuance fout.

  Het lijkt me dan ook niet zinvol om de uitspraak om te draaien en te kijken wat niet op je weg komt is omdat je het niet aan zou kunnen. Zo’n uitspraak zou willen zeggen dat er een grote voorbestemdheid in ons leven is, een script dat ergens al geschreven is en waar we gewoon als marionnet opgevoerd worden. Hopelijk niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s