Lieze overpeinst

Kan een mens veranderen?

Is het mogelijk dat je als mens nog veranderd? Echt de beste versie van jezelf wordt zonder nog last te hebben van bagage uit het verleden? Dat de ontwikkelingspunten in je leven effectief ontwikkeld zijn? De scherpe kantjes van je karakter geveild worden?

Kan ik ooit iemand worden die vrede neemt met het feit dat het leven haar niet geeft/heeft gegeven wat ze dacht dat ze verdiende. Dat ik er mij bij neerleg dat ik een vrouw ben van 35 die geen partner en kinderen heeft en dus vaak moet doorbijten om de dingen dan toch maar alleen te doen en aan te pakken.

Word ik ooit iemand die toch wat spontaner nieuwe contacten legt of bestaande contacten wat meer aanhaalt? Dat ik wel eens spontaan durf te vragen of iemand alsjeblief iets met me wil doen zodat ik niet zo vaak alleen zit. Dat ik meer verbinding vind en een dieper contact kan creëren met de mensen rond me.

Kan ik iemand worden die het juk afgooit van de vraag ‘wat gaan de mensen denken’ en veel vrijer leeft dan wat ik nu doe? Dat ik niet meer zoveel in mijn hoofd leef en daar heel veel scenario’s schrijf, maar dat ik echt de hoofdrol speel in mijn eigen film. Dat ik energiek en gelukkig door het leven ga en de uitdaging voor ben in plaats van achter de dingen aan te hollen.

Het lijkt wel of ik een ander mens moet worden voor ik gelukkig kan zijn. En net daarom kan ik het geluk niet vinden. Maar moet ik dan veranderen of moet het dan veranderen? En kan dat wel?

 

 

14 gedachten over “Kan een mens veranderen?”

 1. Heel herkenbaar. Op andere levensgebieden, maar dezelfde vraag. Ik hoop dat we toch enige marge voor verbetering (of misschien eerder: aanvaarding) hebben. Maar dat we echt de “beste” versie van onszelf kunnen worden, daar vrees ik voor (al denk ik tegelijk dat dat misschien ook maar best is, ’t zou maar freaky zijn moest iedereen zijn beste zelf zijn :-) ).

  Like

 2. Je kan werken aan bepaalde punten, maar ik denk niet dat we een super versie van onszelf kunnen worden. Streven naar verbetering is mooi, maar ik zou er geen wonderen van verwachten. Maar zoals je in de reacties schrijft, aanvaarding is ook moeilijk. Courage!

  Geliked door 1 persoon

 3. Herkenbaar. Zelf denk ik niet, dat ik zo veel kan veranderen. Wat ik wél wil proberen te veranderen, is de manier waarop ik tegen dingen aan kijk. Ik denk, dat ik daar vrolijker van word en dat het haalbaarder is dan mezelf ( willen ) veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Moeilijk qua karakter kan een mens volgens mij niet volledig veranderen maar je kan er wel aan werken. Maar zoals mijn psychologe zei: je kan veranderen wat je zelf wilt veranderen, je hoeft niet alles te veranderen, je kan het ook accepteren en loslaten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik denk dat je heel kan als je dat zelf wil, gelukkig zijn is een state of mind en heeft niks te maken met een partner een job of een getal op de weegschaal. Je kan veranderen, als je dat zelf echt wil, daar ben ik van overtuigd.

  Geliked door 2 people

 6. Persoonlijk denk ik dat je wel een aantal talenten die je al hebt verder kan ontwikkelen en dat je kan proberen een aantal accenten te verleggen in je persoonlijkheid, maar radicaal veranderen is volgens mij onmogelijk. Je bent nu eenmaal wie je bent, een piekeraar zal nooit een onbezorgde speelvogel worden.

  Geliked door 1 persoon

 7. Je kan wie je bent niet veranderen, maar wel hoe je je gedraagt en hoe je denkt. Dat is wat ik geloof. Zeker als ik terugkijk op mijn leven en zie hoe ik me vroeger gedroeg: ik ben veel kamer geworden, bijvoorbeeld. Maar ik denk ook dat er altijd dingen zullen zijn waar je aan moet werken. Ook wanneer je al 70 bent ofzo. Het leven is niet statisch; morgen al kan er iets veranderen waardoor jij je weer moet gaan aanpassen. Ik vind niet dat je jezelf per se moet veranderen… Uiteindelijk ben je wie je bent. Love yourself :) :)

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik moet wat dingen veranderen maar ‘k ben gaan beseffen dit jaar dat dit veel dieper verankerd in mijzelf zit dan ik eerst dacht. En dat ik in feite net doe wat ik mijn moeder verwijt (maar dan op een andere manier) . En dat doet me panikeren dat er genetische trekken zijn of zaken die zo diep in je opvoeding zitten dat je die niet gaat kunnen veranderen.

  Maar ik hoop echt dat mensen kunnen veranderen. Ik hoop het. Want ik denk wel dat de sleutel vaak in onze eigen handen ligt. Als we de situatie niet kunnen veranderen, niet wat ons overkomt, dan op zijn minst wel onze eigen houding er tegenover. Attitude is everything, leerde ik ooit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s