Lieze overpeinst

De paraplu mag ook eens dicht

colorful-umbrellas-1492095_1920

Je excuseren en excuses maken zijn 2 heel andere dingen. En tegenwoordig heb ik de indruk dat mensen vooral nog heel goed zijn in het tweede, maar het eerste wel eens uit het oog verliezen. Terwijl je oprecht excuseren voor iets vaak veel meer waarde heeft.

Het is iets wat me de laatste tijd echt opvalt. Er lopen wat dingen fout en je krijgt dadelijk een hele hoop excuses te horen over waarom het niet ging zoals voorzien. Er waren werken, het was een administratief foutje, het was onverwacht druk, er kwam iets tussen… Honderden redenen waarom het misliep. De vraag alleen is of ik daar als tegenpartij een boodschap aan heb?

Want wat ik vaak eigenlijk nog het liefst wil horen is ‘sorry’. Sorry dat ik te laat ben, sorry dat het is fout gegaan, sorry dat je daar last van hebt gehad. Ik hoef zelfs geen oplossing, ik wil gewoon dat er erkend wordt dat er iets is fout gegaan en dat dat een impact heeft gehad op mij. Het is juist dat niet gehoord worden dat voor frustraties zorgt en hoe meer excuses iemand begint op te dreunen, hoe erger het meestal wordt.

Nu kan het best zijn dat ik me daar ook wel eens schuldig aan maak. Dat ik mijn paraplu open trek omdat ik schrik heb van wat mensen anders gaan denken omdat ik iets fout heb gedaan. Maar ik wil in ieder geval proberen om er op te letten van dat niet meer te doen. Want sorry zeggen en toegeven dat je als mens fouten kan maken, dat is helemaal ok. Net zoals ‘ik weet het niet’ een goed antwoord kan zijn, zou ‘sorry dat dat gebeurd is’ misschien ook voor wat echtere connectie tussen mensen kunnen zorgen.

 

 

14 gedachten over “De paraplu mag ook eens dicht”

 1. Heb een tijdje terug gelezen dat we te vaak sorry zeggen, ook voor dingen waarvoor dat totaal niet moet en dat je “sorry dat ik te laat ben” bijvoorbeeld beter kunt vervangen door “merci om op mij te wachten / merci voor het geduld”. Dat laat beide partijen met een beter gevoel achter en er wordt dan ook erkend dat wat er gebeurde impact heeft gehad op jou. Nu niet dat dat voor alles zo gaat hé, maar ik denk dat het vaak wel een mooi alternatief is.
  Maar het is wel een feit dat een oprechte sorry deugd doet, als die persoon dan ook echt in fout is.

  Like

  1. Ik vind zeker ook niet dat je voor alles sorry moet beginnen zeggen. Maar als het van toepassing is dan mag een mens wel verantwoordelijkheid nemen voor wat hij of zij doet. Dat is je kwetsbaar opstellen en wordt ongetwijfeld geapprecieerd.

   Like

 2. Ik herken wat je schrijft. Ook ik mis wel eens welgemeende verontschuldigingen voor dingen die mislopen. Ik merk dat ik dat vaak heb bij afspraken die niet worden nagekomen. Ik volg voor een stukje ook wel wat Irene schrijft, dat we het soms ook te snel doen. Er zijn mensen die zich voor bijna alles wat ze doen verontschuldigen, zonder nadenken, en dan heeft die sorry ook niet veel waarde meer. Maar als het gemeend en oprecht is dan voelt het wel als een erkenning van het feit dat je last hebt gehad van iemands gedrag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Je hebt gelijk. Ik krijg de kriebels van die excuses. Zeg gewoon, het spijt me. Veel moeilijker is dat niet. Natuurlijk, als je het niet gewoon bent dan kost het een beetje extra moeite. Ik ken iemand die de vriendschap heeft geknipt omdat ik een excuus vroeg aan haar. En een uitleg en hulp wou aanbieden na die uitleg en die excuses. Ze wou of kon die niet geven en ik denk dat het eerder kunnen was en besloot de vriendschap daarom te beëindigen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Sommige dagen vind ik het nog erg, maar beter geen vrienden, dan ‘slechte’ vrienden. Dat zij die keuze kan maken om die redenen zegt meer over haar en hoe ze tegenover de vriendschap stond, dan over mezelf.

    Geliked door 1 persoon

 4. ‘k denk dat onze maatschappij ook te vol oordelen zit. We beoordelen en veroordelen continu. We voelen ons dus allemaal onder druk met alle verwachtingen en als het mis gaat, schieten we in de verdediging (excuses zoeken want anders worden we ook veroordeeld).

  We waren eens met ons bedrijf op een seminarie en boekingen waren helemaal in soep gegaan en elk personeelslid leek excuses te zoeken en ons van fouten te beschuldigen (ipv ons te helpen oplossingen te zoeken). Ik kon enkel denken “als iedereen hier zo in de verdediging schiet, wat voor zieke bedrijfscultuur moet hier hangen waar fouten niet getolereerd worden”.

  Maar het is niet goed eh. Je hebt gelijk. Als we eens wat meer empathie weer zouden vinden. Erkennen wat impact op ander is, zoals je suggereerde. Het zou voor iedereen zo’n verademing zijn.

  Like

  1. Ik geef je helemaal gelijk dat veel mensen ongetwijfeld het gevoel hebben om hier in geduwd te worden en dat is heel erg. Ik denk dat we ons er vaak zelfs niet van bewust zijn. Dus als we al wat vaker zouden beseffen dan zijn we al goed bezig.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s