Lieze overpeinst

Thermostaat of thermometer

Dat het hier al eens wat minder gaat in het kopje, dat is geen geheim. Het hoeft ook geen probleem te zijn, dat het al eens knettert. Maar hoe je daar dan mee omgaat, dat is wel belangrijk. En de beeldspraak die een vriend me eens vertelde, durft me daar al eens bij helpen. Want als het even minder gaat, dan vraag ik me tegenwoordig af of ik de thermostaat wil zijn of de thermometer.

Een thermometer reageert op wat er rond zich gebeurt. Die geeft aan wat hij registreert. Is het warm, dan zegt die dat, maar als het koud is, blijft de thermometer ook staan op koud. Een thermometer gaat mee in het weerbeeld. De thermostaat daarentegen beïnvloed het klimaat. Als het koud is, kan je de thermostaat wat hoger zetten zodat het warmer wordt.

Lader van de computer vergeten op kantoor in Antwerpen? Ik kon klagen dat ik speciaal daarvoor 100 km moest rijden of ik kon het zien als goeie gelegenheid om nog eens daar op kantoor te werken nadat ik net gezegd had dat ik het thuiswerken wat beu was.
Er geeft een klant een lastige opmerking via mail? Dan kan ik steigeren en allerlei argumenten bedenken om me te verdedigen om vooral heel veel tegenzin te hebben om die persoon nog verder te begeleiden. Of ik kon gewoon de telefoon nemen om zijn verhaal nog even te horen en te kijken naar een constructieve oplossing zodat ik niet al te hard moet opzien tegen onze volgende afspraak.

Ik wil zeker niet zeggen dat het me altijd lukt om een thermostaat te zijn. Ik denk ook dat mensen wel een bepaalde aanleg hebben om hetzij een thermostaat, hetzij een thermometer te zijn. Maar door in zo’n situaties eventjes te denken aan de vergelijking, geeft dat soms al het duwtje om ook de andere kant te bekijken en toch in gang te schieten. En zo ben ik toch al een aantal keer toch een thermostaat geweest in plaats van de thermometer. En voor een koukleum als mezelf is het wel fijn om het zelf wat warmer te kunnen maken.

18 gedachten over “Thermostaat of thermometer”

 1. Super fergelijking. Ik was er niet opgekomen. En ik denk dat we soms het ene en soms het andere moeten zijn. Overigens ziet het design op mijn tablet er nu goed uit, gewoon levelieve-like. Bedankt!

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo’n toffe vergelijking! En zo fijn dat het je helpt om om te denken!
  Als ik er zo over nadenk, denk ik dat ik eerder naar “thermostaat” neig, maar ik denk dat wat ik ben op een gegeven moment een graadmeter is van mijn energieniveau. Hoe meer energie, hoe makkelijker om de thermostaat te zijn. Maar tegelijk natuurlijk ook: hoe meer ik thermostaat ben, hoe meer energie dat geeft.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een treffende vergelijking! Ik ben zelf denk ik nog veel te vaak een thermometer, maar ik ga deze vergelijking in mijn achterhoofd houden en proberen om wat meer een thermostaat te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Oeh dat is een leuke. Ik heb ooit iets soortgelijks gelezen wat ik probeer in mijn achterhoofd te houden: You are the sky. Everything else – it’s just the weather.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s