Lieze overpeinst

1 januari stress

Een nieuw jaar brengt een nieuw begin. Of zo voelt dat toch in heel veel mensen hun hoofd. En zo heeft die dag onbewust druk op mijn schouders gelegd. Want zelfs zonder specifieke voornemens voelt het alsof vanaf 1 januari de dingen anders moeten. Ik moet meer grenzen stellen op het werk, ik moet wat beter voor mezelf zorgen, ik moet nu echt iets doen aan mijn slaapprobleem. En al dat moeten, dat gaat nu niet bepaald de rust brengen die ik dus eigenlijk zo hard nastreef.

Het is natuurlijk onnozel om 1 januari als een speciaal startpunt te zien. Het was ook maar gewoon een vrijdag die na een donderdag kwam. Ik heb zelfs weinig met oudjaar, net omdat het toch een beetje stom lijkt om te vieren dat het middernacht wordt. Maar blijkbaar kruipt het dus toch in mijn hoofd. Dan voel ik me lastig omdat ik vandaag toch weer wat te veel gesnoept heb en mijn eerste werkdag toch niet zo productief was als hij misschien had kunnen zijn. Dan maalt in mijn hoofd het vele werk dat er nog in huis te doen is terwijl ik eventjes in de zetel zit. Dan bedenk ik dat ik toch eigenlijk nog wat buiten zou moeten komen om wat beweging te krijgen. En dan ben ik teleurgesteld in mezelf omdat ik gisteren weeral de oefeningen van de kine ben vergeten te doen.

Maar ik probeer er dus vanaf te komen. Van dat opnieuw beginnen en je best doen alleen kan op 1 januari, het begin van de maand of de start van de nieuwe week. Ik doe elke dag mijn best en dat is ok. De ene keer zal alles lukken, de andere keer misschien niks, maar meestal lukt er heel veel en is er niks verloren met die 10 minuten waarin het misliep. Als ik terugkijk op 2021 ga ik niet meer denken aan die kleine dingen waar ik me nu zorgen over maak en op vastpin. Ik ga dan hopelijk kunnen terugkijken op alle kleine stappen die ik heb gezet om rust te vinden, in mijn lijf en in mijn hoofd.

8 gedachten over “1 januari stress”

 1. Ik had exact hetzelfde! Ik heb ook niks met Oudjaar, en toen ik ging slapen voelde ik op de een of andere manier toch wat stress of zo. Ik kon er ook de vinger niet op leggen, want er schoten me ook geen goede voornemens of zo te binnen, maar het voelde dus toch anders dan anders.

  Geliked door 1 persoon

 2. Precies, het gaat echt niet om die datum. Ik doe al jaren niet meer aan goede voornemens en dat werkt heel fijn. Scheelt namelijk ook een hoop teleurstelling en je kunt op elke willekeurige dag beginnen met de veranderingen die je wilt doorvoeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik snap je wel. Ik vind oudjaar soms erger dan kerst, omdat iedereen terugblikt en stoeft met wat is het afgelopen jaar heeft bereikt en vooruitblikt met doelen en voornemens voor het komende jaar. Dit jaar werd ik daar een beetje melancholisch van allemaal. Toch ben ik net als elk jaar weer begonnen met het voornemen om meer water te drinken. Maar nog steeds met maar wisselend succes :p

  Like

 4. ik vind 1 september altijd een veel sterkere “nieuwjaar”: hobbies en organisaties starten weer op na een lange break, vaak in een jaartje hoger, ook projecten op werk lagen vaak op lager pitje en worden geherlanceerd enz enz.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s