Lieze overpeinst

Tegenstrijd

Eigenlijk is zelfontplooiing of zelfontwikkeling of hoe je het ook wil noemen een heel contradictorisch proces. Want je wil de beste versie van jezelf zijn, dus je gaat op zoek naar hoe je de dingen kan aanpakken, hoe je gelukkiger kan zijn, hoe je goed als goed genoeg kan zien. En daar bestaan tips met hopen over. Boeken en websites vol zijn er over geschreven. Het vult de agenda’s van massa’s coaches, therapeuten en psychologen. Materiaal genoeg dus om in te duiken.

Maar op die weg naar jezelf graag zien moet je wel 1 hele grote valkuil omzeilen. Want als je langs alle kanten tips vind over wat je kan doen om het ‘beter’ te doen, dan moet je al behoorlijk sterk in je schoenen staan om mild genoeg te zijn naar jezelf en niet te gaan oordelen dat je het nu nog niet goed doet. Dat er echt nog wel veel werk aan de winkel is. Dat het nu absoluut nog niet genoeg is. En als die criticus bovenkomt, dan saboteert die een groot stuk van de vooruitgang die je hoopt te maken.

Op dat punt zit ik nu een beetje. Ik zie waar ik naartoe wil, ik ga er mee aan de slag, ik lees veel, ik ga met iemand praten en ik probeer er actief mee bezig te zijn. Maar soms zakt de moed in de schoenen. Want er is zoveel goede raad die zo logisch en soms zelf simpel klinkt, maar die ik dus nog niet toepas. En dan wordt het veel in het hoofd. Dat stemmetje daar draait overuren: waarom doe je dat nu eigenlijk nog niet gewoon, zo moeilijk is dat toch niet. Je hebt duidelijk nog een hele weg te gaan, veel goed is er nu nog niet aan. Niet dat mijn rationele denker dat stemmetje gelooft, maar de criticus is vaak sterker dan de denker. Er zit dus nog wat ruzie in het koppeke. Gelukkig zit mijn doorzetter daar ook nog ergens, dus het streven naar goed genoeg zit er zeker ook nog. En als het dan toch strijd moet zijn, dan mag die laatste winnen.

19 gedachten over “Tegenstrijd”

 1. Interessant geschreven. Ik was er ooit mee bezig, maar kan me niet meer herinneren wat er uit is gekomen. Soms vind ik dat er iets moet verandren, maar dat gaat ook weer over. Daarna ben ik weer heel tevreden en heb ineens (zonder echt iets verandert te hebben), heel dubbel dus, weer volle energie om nieuwe dingen aan te pakken. Kortom zo ben ik! Voor mij is het weer de beste therapeut.

  Like

 2. Heel herkenbaar, die innerlijke strijd. De paradox is dat je alleen vooruitgang kunt boeken als je al tevreden bent met jezelf, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. (Ik schreef hier laatst ook over: ‘Over goede voornemens’ heet het stukje, mocht het je interesseren.)

  Geliked door 1 persoon

 3. Zelfontwikkeling voelt voor mij ook altijd een beetje tegenstrijdig, want ben je niet gewoon goed zoals je bent?
  Inmiddels ben ik hier ook wat dieper mee bezig en ik denk dat het ook vooral te maken heeft met jezelf nog beter leren kennen en juist ook jezelf wel accepteren zoals je bent.

  Geliked door 1 persoon

 4. Toen ik bij de psycholoog ging werd er vrijwel tijdens elk gesprek aangehaald dat ik zo ontzettend streng was voor mezelf. Ik vrees dat het een valkuil is voor heel veel mensen, zeker vandaag waarin we lijken te moeten streven naar een of ander ideaal.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooie voornemens. Maar waar moet je persé zo hard aan werken? Mag je niet gewoon zijn wie je bent? Of vind je zelf dat het anders moet? Persoonlijk denk ik dat je aan jezelf niet zoveel kunt veranderen, aan wie je bent, maar je kan wel je gedrag veranderen. De vraag is dan in hoeverre je iets kan doen dat afwijkt of ingaat tegen je karakter.

  Like

  1. Dat hard werken is eigenlijk net aan ok vinden wie ik ben en van mezelf mogen zijn wie ik ben :-) Ik hoef dus inderdaad niet te veranderen, maar mijn mindset over mezelf kan nog wel wat hulp gebruiken.

   Like

 6. Helemaal waar wat je zegt en best ook moeilijk! Net het werkproces is vaak zo confronteren op verschillende vlakken. Maar je doet het tenminste, al is het misschien niet helemaal (of snel genoeg) zoals je voor ogen hebt. Ik ben soms eerder in de fase van “kop in het zand”, dus je klinkt al verder!

  Geliked door 1 persoon

 7. ‘k heb ooit gehoord eens dat je voor zelfontplooiing beter zoekt naar je talenten, en hoe te versterken…ipv al onze valkuilen te verbeteren. Maar ‘k was dat zelf ook helemaal vergeten, het is met dat je dit nu schrijft dat me dat weer invalt.

  Geliked door 1 persoon

 8. De beste versie van jezelf worden (niet zijn), dat gebeurt vooràl door strijd te voeren met je oude ik en patronen te doorbreken. Althans, zo heb ik het ondervonden tot hiertoe. De nieuwe patronen invoeren, is geen makkelijke maar wel iets dat alleen maar ten goede komt ‘in the long term’. Veel succes ermee, Lieze!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s