Lieze overpeinst

Slaapstand

Waar mijn blog de laatste weken in slaapstand was, ben ik dat nog altijd veel te weinig. Ik schreef hier al eens eerder over mijn slaapproblemen en ik maakte er zelfs een wens van in mijn lijstje voor 2021, maar de weg naar beter slapen blijkt echt nog lang te zijn. En allesbehalve simpel. Want uit de overlevingsmodus geraken waar ik mezelf in geduwd heb, dat vraagt heel wat werk. Ik ben ondertussen gelukkig omringd door een goed team om me daarin te ondersteunen, maar het belangrijkste blijft om mezelf rust te gunnen. En laat dat nu niet direct mijn sterkte zijn.

Ondertussen besef ik echter dat je het niet allemaal kan hebben. Als je zware emoties moet verwerken dan kan je dat niet even tussendoor toen terwijl je ook nog eens gaat werken, een huishouden laat draaien, een huis bouwt en een sociaal leven wil hebben. Zeker niet als je al die dingen ook nog eens heel goed wil doen en de lat hoog legt. Maar ja, zoals we allemaal weten loop je uiteindelijk toch wel eens tegen de muur en die muur werd bij mij gezet door een zeer goeie neuroloog die heel no-nonsense zei dat ik een tijd moet thuisblijven en alleen maar moet werken aan uitrusten en bijtanken en niks anders. Behoorlijk confronterend, maar wat moet dat moet besef ik nu ook wel.

Wel een uitdaging hoor, dingen doen waar je energie van krijgt. Want wat zijn die dingen voor mij eigenlijk? En welke daarvan kunnen nu in de huidige omstandigheden? Zijn de dingen die ik doe/deed eigenlijk wel dingen nog bij mij passen? Wat zijn de dingen die me echt in de flow brengen? En hoe kan ik wat zorgelozer met dingen bezig zijn? Je merkt al dat ik daar dus zeker nog niet bepaald rust in gevonden heb.

Al probeer ik tegenwoordig net iets meer te denken aan het liedje van Jason Mraz als ik weer eens denk dat ik nog zoveel te bereiken heb. Want ‘het allemaal hebben’ is niet het mooie huis dat er uit ziet als uit een boekje, de perfecte relatie, de slanke lijn of de beste resultaten. Het is je buikgevoel mogen volgen, het vertrouwen hebben om te geloven dat je altijd je best doet, op adem mogen komen als het nodig is, gezond zijn. En hopelijk ook zalig slapen.

25 gedachten over “Slaapstand”

 1. Hele dikke knuffel van hieruit! Verplicht niks doen is confronterend, maar probeer het jezelf toe te laten leuke dingen te doen (ook al is dat niet altijd evident tijdens een pandemie). Ik hoop dat met het vinden van de rust, ook je slaap terug komt! X

  Geliked door 1 persoon

   1. Het is een weg met ups en downs, maar over het algemeen genomen gaat het zeker beter dan enkele maanden geleden. Het wordt nog een lange weg naar volledig herstel, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed komt!

    Geliked door 1 persoon

 2. Heel veel succes. Ik zou het ook niet weten wat mij rust of energie geeft, op dit moment. Want het meeste (bv. een weekende in een wellnesshotel, wat altijd super was) mag niet. Dus ja, dan zijn de mogelijkheden erg beperkt. Ja. het “niets doen” is natuurlijk mogelijk, maar wel erg saai. Mijn tip: ga iets creatiefs doen, bv. een online cursus van iets en dan zelf verder. Maar je krijgt vast genoeg tips, dus wens ik je heel veel succes met je familie, huis en leven. Het beste!

  Geliked door 1 persoon

 3. Heftige periode lijkt me dit voor je! Want inderdaad, doen waar je energie van krijgt klinkt een stuk makkelijker dan het is. Ik ben wel blij dat er nu een goed team om je heen staat en ik hoop dat je de rust (en de slaap!) kunt vinden die je zoekt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Slaap is zo belangrijk inderdaad.. En ik herken je struggle met ontspannen. Ik ben ook het type dat graag bezig blijft en zelfs als ik dan wil ontspannen, dan heb ik nooit echt het gevoel dat ik me 100% ontspan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik herken die zoektocht naar de dingen waar je energie van krijgt. Dat kan al eens frustrerend zijn, ik blijf er zelf ook vaak over verder malen in m’n hoofd.

  Ik wens je veel moed toe!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik weet als geen ander hoe verwoestend een chronisch slaaptekort is, dus ik zou zeggen: focus eerst op bijslapen en dutjes. Je moet ervoor zijn en het vraagt wat oefening, maar Yoga Nidra of andere bodyscans, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, ASMR,… kunnen echt wel helpen – voor zover je alles al niet wanhopig eens geprobeerd hebt natuurlijk.
  De dingen vinden waar je energie van krijgt, die komen daarna vanzelf wel weer naar boven, dat moet je nu niet te hard willen forceren. Niet overdenken, en zeker niet boos worden op jezelf omdat je niet meteen iets kan vinden. Het komt wanneer het komt, als je lijf en hoofd wat uitgeruste zijn. Slaapwel, hopelijk, en heel veel moed van een ‘lotgenoot’!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik weet niet of dat nog voor dit leven zal zijn. 😀 Ik heb dat al sinds mijn tienerjaren en ben nu 41, dus… Na veel training en discipline helpt wat ik hierboven schreef wel bij het inslapen, maar ik word ook ‘s nachts verschillende keren wakker of word al rond 04:30 wakker. Dus je moet je zeker niet met mij vergelijken, maar ik blijf wel bij wat ik zei over jezelf niks te verwijten. Je doet je stinkende best, en laat dat maar gewoon genoeg zijn.

    Like

   2. Inslapen is hier gelukkig geen probleem, ik ben echt te moe ’s avonds. Heel vroeg wakker worden is al aan het beteren, dus nu nog doorslapen en we zijn er ;-)

    Like

  1. Het is een vicieuze cirkel ook wel denk ik, door slecht slapen is je veerkracht minder, maar doordat het allemaal te veel is in het kopke slaap ik ook weer slecht. En zo blijven we bezig.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s