Lieze overpeinst

Onder controle

De mensen die mij kennen, weten dat ik nogal graag de zaakjes onder controle heb. Ik weet graag waar ik aan toe ben. Ik word een beetje zenuwachtig van afspraken die niet doorgaan, niet weten hoe de planning voor de komende uren of dagen er uit ziet, niet weten wat de verwachtingen zijn of niet kunnen inschatten wat ik aan iemand heb. Geef mij voor een groot stuk maar voorspelbaarheid en zekerheid.

Ik weet eigenlijk niet of ik dat altijd al gehad heb. Ik zal zeker wel altijd iemand geweest zijn die het graag geordend en georganiseerd heb, maar voor de rest weet ik niet of het iets is dat kleine Annelies ook al had. Ik denk dat het de laatste jaren ook wel wat te maken had met het feit dat er al meer dan genoeg dingen in mijn leven geweest zijn waar ik allesbehalve controle over had.

Veel van wat in je leven gebeurt hangt immers af van toevalligheden en van wat of hoe andere mensen doen. Ik kan niet controleren wie in mijn omgeving sterft, wie mij graag ziet of niet, wie er voor kiest om mij een deel van zijn of haar leven te laten worden. Laat dat nu natuurlijk dingen zijn die een hele grote impact hebben op hoe een mens zich voelt en gedraagt.

En net omdat ik me omwille van veel van die zaken al heel machteloos heb gevoeld in mijn leven, hou ik de rest liever wat voorspelbaar en onder controle. Laat mij maar duidelijk weten wat je verwacht, hoe de komende week er uit ziet en hoe ik de touwtjes in handen kan nemen. Dan ben ik daar toch al net iets geruster over. Uiteraard weet ik dat controle vaak maar een gevoel is en geen feit. Want uiteindelijk zijn er altijd zoveel factoren die meespelen in zelfs nog maar iets kleins, dat controle er vaak niet is, zelfs niet als we denken van wel. Maar het kan maar helpen om mijn hoofd soms wat rustiger te krijgen.

8 gedachten over “Onder controle”

 1. Je zou ook kunnen zeggen “je houd niet van verrassingen”. Behalve dan een doos pralinen of zo. Helaas laat het leven momenteel zich (hier) slecht controlleren, alleen als je het heel erg inperkt tot een minimale veilige zone, dan sta je niet voor verrassingen. Toch stel ik me vrijheid (met of zonder controle) ietsje anders voor. Dus Succes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi gezegd. Ik herken het wel, die behoefte aan controle en denk dat het bij mij ook is toegenomen na het overlijden van mijn vader. Nu ik er zo over nadenk, is het ook best een logische reactie eigenlijk. Je weet dat het leven niet maakbaar is, dus probeer je waar dat maar een beetje kan toch bij die maakbaarheid te komen.

  Like

 3. Ik herken dit, ik heb bijvoorbeeld een godsgruwelijke hekel aan onaangekondigd bezoek -_- Daar word ik enorm chagrijnig van. Maar aan de andere kant… Als je alles van tevoren zou weten en er op in kom spelen, dan is het leven ook niet heel spannend. Dus een beetje van beide, daar doe ik het nu voor (en dan nog net iets meer een beetje van het plannen en de controle).

  Geliked door 1 persoon

 4. Dit had ik zo ook kunnen schrijven. Heel herkenbaar dus. Mensen die graag dingen onder controle hebben worden vaak ook gezien als moeilijke mensen of mensen die niet zo flexibel zijn. Maar het gaat om heel andere dingen vind ik zelf. En het leven is natuurlijk zo onvoorspelbaar als het maar kan zijn. Ik struggle er momenteel enorm bij doordat corona je eigenlijk niet toelaat om ook maar iets te controleren. Ik ben van plan om er ook nog een post aan te wijden :).

  Like

 5. ik hou ook niet van verrassingen en heb reputatie niet genoeg te delegeren, wat ook ergens komt omdat ik meer controle heb over wat ik zelf doe enz.

  Maar omtrent mijn agenda, hou ik ook wel niet van een heel geplande agenda. Ok ik wil voorspelbaarheid, maar hij moet vooral leeg genoeg zijn zodat ik een beetje (zelf!) op de moment zelf kan voelen of ik energie heb of niet enz. Ik merk dat ik steeds meer moeite heb met hopen afspraken die erin staan die me tijdsdruk en deadlines geven. Liefst begin ik aan een zelfgekozen taak en als die klaar is, serieel dan beslissen wat hetvolgende is dat ik doe. Maar dat werkt natuurlijk zo ook niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s