Lieze heeft een doel

Woord voor het jaar

De laatste jaren zie ik meer en meer mensen een woord kiezen voor hun jaar in plaats van goeie voornemens te maken. Een woord dat samenvat waar die persoon het komende jaar de focus op wil leggen. De vorige jaren dacht ik daar soms al wel eens over na, maar ik legde nooit echt iets vast. Maar dit jaar schrijf ik het hier wel neer. Mijn woord van 2022 wordt zelfzorg (al vind ik het woord op zich vreselijk, maar dat even terzijde).

Ik schreef vorige week al dat ik besefte dat zelfzorg zoveel meer is dan me-time. Het gaat over luisteren naar mijn lijf en mijn buikgevoel en het dan daarna niet negeren. Het gaat over tijd innemen om dingen te doen die voor mij nodig zijn. Het gaat over streven naar mezelf goed genoeg voelen en de patronen die dat tegenhouden overboord gooien.

Het gaat over stevige wortels kweken, zodat ik nog steeds voor anderen kan zorgen, maar zelf niet meer omval omdat ik zoveel wil geven. Stevige wortels zodat ik sterk sta om verder te groeien. Stevige wortels die duidelijk maken aan mezelf dat ik goed genoeg ben en dat een nieuwe week, maand of jaar niet moet voelen als het startschot om het beter te doen. Het is al goed en op elk moment dat ik eens iets anders wil proberen mag ik mild zijn voor mezelf en mezelf de tijd nemen om er mee aan de slag te gaan.

20 gedachten over “Woord voor het jaar”

 1. Haha, het is voor mij ook een woord dat wat gemengde gevoelens oproept, maar het idee achter het woord is natuurlijk goed;). Ik vind het een mooi woord. Echt één waarbij je kiest voor ‘goede voornemens’ op veel vlakken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Preventief werken door het kweken van stevige wortels vind ik een goed idee (ben ik ook mee bezig 😁). En als je toch over de schreef dreigt te gaan is een portie zelfkennis zeker nuttig om de balans te bewaren.
  Succes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel goed gekozen en vooral ook erg goed en mooi omschreven! Mijn woord voor het jaar wordt zelfliefde, een blogpost daarover staat klaar ;-) Ik wens je alvast heel veel zelfzorg toe voor dit jaar.

  Like

 4. Misschien gaat het niet om het woord, maar om de betekenis ervan voor jou. Ik denk dat in dat opzicht dit een mooie is voor 2022. En je hebt me aan het denken gezet: nu ga ik ook op zoek naar “mijn” woord voor dit jaar. Leuk idee!

  Geliked door 1 persoon

   1. Tsja, ik zat ermee in mijn hoofd en toen werd mijn pakketje bezorgd: Kaleidoscope Eyes (CD). Die wordt het. Komt door de zin “In a world that’s colour blind, we see it all through kaleidoscope eyes”. Een mooie reminder voor mezelf om op het positieve te blijven focussen, dat er altijd liefde is te vinden en dat de wereld is zoals jij hem ziet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s