Lieze overpeinst

Honderd dingen tegelijk

ontwerp: dinoandcomics

Als je mij zou vragen hoe vaak ik maar 1 ding tegelijk doe, dan zou het aantal behoorlijk laag liggen. Want ik ben eigenlijk bijna constant met meerdere dingen op hetzelfde moment bezig. Zo ben ik nu deze blog aan het typen, muziek aan het luisteren en hou ik op de achtergrond ook nog een paar kleuters in het oog (of toch het oor). Maar ook op rustmomenten gebeurt het: ik kijk tv, maar scroll tegelijk door sociale media. Ik ben aan het koken en zet de tv op om daar ook nog wat dingen te volgen.

Soms denk ik dat het is omdat ik zoveel dingen in en aan mijn hoofd heb, dus ik ook nog eens veel dingen tegelijk ga doen om zo afleiding te hebben van wat er rondspookt in de bovenkamer. Als ik maar 1 ding tegelijk doe, dan dwalen mijn gedachten te makkelijk af en heb ik schrik dat ik begin te piekeren. Maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Niet dat het wel de bedoeling is om te piekeren, maar je hoofd nooit rust gunnen om moeilijke dingen te verwerken en een plaats te geven, dan blijf je er ook maar gewoon mee zitten.

Ik schreef eerder al dat het pas was toen het stil werd, dat ik met bepaalde dingen aan de slag kon gaan. En dan gaat het niet over rustig kunnen zitten, maar vooral over rust in het hoofd. Die je dus niet krijgt als je tijdens het zitten nog 5 dingen aan het doen of denken bent. Mijn slaapdokter zei al heel snel toen ze mij had ontmoet dat het duidelijk was dat mijn hoofd constant met heel veel dingen bezig is, dag en nacht. Vooral dat laatste is een probleem, maar eigenlijk is dat overdag ook niet goed. Maar hoe leer je dat in godsnaam af?

14 gedachten over “Honderd dingen tegelijk”

 1. Zeer herkenbaar dit, ik durf ook piekeren over vanalles en nog wat en met sommige dingen uren/dagenlang in m’n hoofd te blijven zitten.

  Veel afleidingen werken dan tijdelijk idd, maar lossen eigenlijk het probleem niet op…

  Afleren is een proces van volhouden, veel vallen en terug opstaan…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik realiseer mij sinds kort dat als mijn hoofd erg druk is dat dat betekent dat er iets is dat ik niet wil voelen. Dat mijn hoofd mij eigenlijk probeert af te leiden van een emotie die ik niet wil toelaten. Sinds ik dat weet lukt het mij al wat beter om af en toe bewust het overdenken los te laten en te gaan kijken naar wat die emotie dan is die ik aan het negeren ben.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is zó herkenbaar. Tv aan? Dan zit ik ondertussen iets creatiefs te doen of door mijn telefoon te scrollen. Ik heb het mezelf ooit geprobeerd af te leren, maar het is me nog niet gelukt. Dus mocht jij de tip vinden, mag je er van mij een blog over schrijven:).

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel herkenbaar. Ik betrap me er zelf ook steeds weer op. Dus een goed moment om er eens wat aan te gaan doen, En zoals Robin al zegt, een proces van vallen en opstaan en volhouden. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 5. Je kon wel eens gelijk hebben: “Soms denk ik dat het is omdat ik zoveel dingen in en aan mijn hoofd heb, dus ik ook nog eens veel dingen tegelijk ga doen om zo afleiding te hebben van wat er rondspookt in de bovenkamer. ”
  Dat herken ik wel!
  Afleren, ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 6. Heel herkenbaar en ik wou dat ik een instant oplossing had, maar die is er denk ik niet. Wat ik wel geleerd heb is om soms ook echt gewoon eens niets te doen. Dus bijvoorbeeld tijdens het eten niet te lezen, niet naar iets te kijken, niet naar iets te luisteren maar gewoon mijn gedachten te laten zijn wat ze zijn en doelloos uit het raam te staren. Verder probeer ik ook vooral om me telkens op 1 ding te concentreren en dus niet en tv te kijken en te scrollen op mijn gsm. Het is zeker geen mirakeloplossing, maar het zijn wel al kleine stapjes die een beetje helpen om soms wat meer rust in mijn hoofd te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jep, herkenbaar, zeker wat betreft tv-kijken. Ik kijk zoveel tv dat die constant wel aanstaat op de achtergrond haha. Terwijl ik stilte ook wel kan appreciëren en nodig heb dus da’s dan weer gek. Als ik lees (of werk) kan ik niet echt iets anders doen, dus dat is eigenlijk het enige moment waarop ik me echt op één ding focus en gelukkig doe ik dat nog wel geregeld :)

  Geliked door 1 persoon

 8. het is beetje ziekte van onze tijd zeker? Ik moet ook toegeven dat ik nu uit een vergadering kom, beetje overwelmd ben door hoeveelheid wachtend werk dat ik hier kom lezen met op scherm ernaast een open mail en ik zit rond te klikken en uiteindelijk niets doe.

  TV kijken: doe ik al jaren met laptop op schoot. En laatste maanden ben ik echter vaak te moe, en merk ik dat ik echt niets meer op scherm kan lezen en zet ik hem uit noodzaak weg, en heb me de bedenking gemaakt hoe zalig het wel is om gewoon in de zetel te liggen…en gewoon naar tv kijken. Enkel dat.

  Ik weet niet of ik er een patroon bij heb, of het sterker is als ik met dingen worstel en pieker. Ik vrees dat ik altijd de multitask ziekte heb wat, maar nu je het gezegd heb, zal ik er eens proberen meer op letten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s