Lieze overpeinst

Voorwaardelijke wijs

Er zijn zoveel paden die een mens kan nemen in z’n leven. En elke keuze of gebeurtenis brengt andere gevolgen met zich mee. Maar ook de mensen die een rol spelen in je leven kunnen een grote invloed hebben op hoe je leven verder loopt. Ik durf wel eens filosofisch zeggen dat iets dan wel het lot geweest zal zijn, maar eigenlijk geloof ik daar niet in. Net omdat elk klein dingetje een impact kan hebben op hoe dingen verder lopen.

Als bepaalde van mijn relaties uit het verleden hadden blijven duren, dan had ik waarschijnlijk niet nog verder gestudeerd na mijn studies in Leuven. Dan had ik waarschijnlijk in HR terecht gekomen als job en meegedraaid in een groot bedrijf.

Ik was misschien al jaren getrouwd, of net al een hele tijd terug gescheiden. Ik had dan nu een plusdochter kunnen hebben rondlopen van 18. Er waren waarschijnlijk al eigen kinderen. Of ik was misschien geëindigd als alleenstaande moeder.

Ik ga natuurlijk nooit weten hoe mijn leven er zou uit zien als er in het verleden iets anders was gelopen. Wat ik wel weet is dat het er nu best goed uit ziet. Ja ik heb verdriet gehad in die jaren alleen, maar zit nu in een goeie relatie. En ja, ik had graag al kindjes gehad, maar dan was ik een heel andere moeder geweest dan ik nu zal zijn. En natuurlijk is ongeluk uit het verleden geen garantie op geluk in de toekomst, maar daar kan ik nog wel op hopen.

13 gedachten over “Voorwaardelijke wijs”

 1. Zeker mag je daarop blijven hopen. En het klinkt wat zweverig, maar zo bedoel ik het niet: vaak zie je achteraf dat bepaalde dingen zo ‘moesten zijn’, zodat je nu het leven kunt leiden dat je hebt.

  Like

 2. Mooi geschreven. En… je kunt het verleden niet veranderen, en waarschijnlijk is dat maar goed ook. Dus neem de lessen uit het verleden mee voor de toekomst, maar leef in het heden. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 3. Precies, soms loopt het leven heel anders dan je dacht.
  Wat ik zo mooi vind aan je bericht is dat het zo geweldig overeenkomst met de tekst rechtsboven je Blog, waar je je voorstelt.

  Like

 4. Terug kijken en ‘wat als’ heeft vaak niet zoveel zin en waarschijnlijk was je net zo gelukkig of ongelukkig geweest als nu. Zie het leven als een boom met takken en zijtakken. Het pad loopt zoals jij dat neemt. Niemand kan zeggen hoe de toekomst eruit ziet, evenmin hoe het verleden had uitgezien als….

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik geloof heel erg in je pad en elke gebeurtenis, relatie, heeft zijn invloed, maar op dat moment maak je beslissingen met de kennis die je toen bezat, ik heb geleerd om mee te gaan, te voelen en te wijzigen indien nodig. Het had allemaal anders kunnen zijn, maar dat was niet ons pad :-).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s