Lieze leeft

Oog op de finish

Some people love finishing, and some people love opening – both literally and figuratively. Zo staat het zwart op wit in het boek Better than before van Gretchen Rubin. Hier in huis is er duidelijk 1 van elk en de finisher van de 2, dat ben ik!

Finishers gaan voor het gevoel dat ze krijgen als een project klaar is. Dat project kan vanalles zijn: het laatste uit de bus ketchup of shampoo opgebruiken, het to do lijstje afwerken, alle opgenomen programma’s op de digibox bekijken, een blogpost volledig in 1 keer afwerken en klaarzetten, een cursus module per module afwerken…

Nu is er zeker ook wel een valkuil aan altijd willen finishen. Ik vind het moeilijk om halverwege met iets te stoppen. Een half hoofdstuk lezen lukt alleen als ik echt boven mijn boek in slaap begin te vallen, want anders moet dat hoofdstuk af. Een aflevering op tv wil ik uit kunnen kijken tot het einde. Beginnen aan het huishouden en niet alle kamers kunnen doen voelt ongemakkelijk. Het voelt alsof het cirkeltje nog niet rond is als ik niet tot het einde geraak.

Gelukkig is er ook mijn vriend, die aan 100 projecten begint en dan aan het 101e begint terwijl die andere nog niet klaar zijn. Die een nieuwe fles melk opendoet ook al staat er nog een halve in de koelkast en al wekenlang een conceptmail heeft klaarstaan die nog altijd niet verstuurd is. Ik kan er mij dood aan ergeren, maar het daagt me ook uit om het ok te vinden om niet altijd tot aan het gaatje te willen gaan. Soms is halverwege stoppen en eventjes genieten van het uitzicht of iets anders leuk gaan doen ook wel eens tof.

6 gedachten over “Oog op de finish”

  1. Heel herkenbaar. Ook ik een finisher, maar heb wel geleerd om grotere projecten optedelen, ook met schoonmaken, om toch te kunnen finishen zonder gelijk een week te moeten bijkomen. En ophouden in een hoofdstuk is ook onpraktisch, meestal moet je het hoofdstuk gewoon opnieuw lezen, omdat je anders de draad kwijd bent.

    Geliked door 1 persoon

  2. ik denk dat ik in het midden zwalp…als ik stress heb , moet ik dingen finishen om wat rust te voelen. Op andere momenten ben ik een kei in uitstellen en chaotisch van de hak op de tak springen waardoor ik niets afwerk.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s