Lieze leeft

Zelfzorg in de kleerkast

Ik ben het afgelopen jaar behoorlijk wat bijgekomen. Ik ben er niet blij mee, maar op dit moment is het wat het is. Het is nu eenmaal een feit dat als je slecht slaapt, je gewicht daardoor kan beïnvloed worden. Ik ben dan ook nog eens zo iemand die naar suiker grijpt op momenten dat ik weinig energie heb, om eventjes een opkikker te krijgen. En ik geloof ergens ook wel in een soort van traumakilo’s, dat je lijf soms letterlijk een schild creëert om je af te schermen van andere dingen.

Nu is zelfzorg een thema wat door mijn gezondheidsproblemen ook heel belangrijk werd (nu ja, eigenlijk zou dat altijd belangrijk moeten zijn). En laat ik dat nu niet zo makkelijk vinden als je lichaam verandert en je ’s morgens voor de kleerkast staat. Want kleren passen niet meer echt. Dus op een gegeven moment moet je gaan winkelen. En dat vind ik lastig, want in mijn hoofd is dit gewicht een tijdelijke situatie en heb ik niet veel zin om veel geld uit te geven aan kleren die ik over een aantal maanden niet meer nodig heb. (Dat die paar maanden ondertussen al wel wat langer duren, wil ik natuurlijk niet voorzien).

Uiteindelijk moest ik wel overstag gaan. Maar dan alleen met goedkopere stuks, want iets meer wilde ik mezelf niet gunnen. En ook niet te veel, want dat hoeft ook niet. Eén kledingstuk heb ik daarbij zelfs totaal genegeerd. Want ook al is mijn maat veranderd, nieuwe beha’s heb ik nog niet gekocht. Geen idee waarom die stap in mijn hoofd dan helemaal te groot was, maar het is wel zo. Tot ik een mailtje kreeg van Hunkemöller voor een samenwerking. Ik denk dat ik dat duwtje nodig had, om ook daar toch maar eens te durven kiezen voor een beha die ook goed zit bij mijn huidige maat. Straks dus maar eens mijn nieuwe bh-maat berekenen en gaan shoppen.

En misschien moet ik toch maar vooral eens de klik proberen maken. Want het zou veel meer zelfzorg zijn als ik me gewoon toelaat om mezelf goeie passende dingen aan te schaffen zodat ik me ook met dit gewicht goed voel. Ook al mag ik tegelijk hopen dat het maar voor een tijdje is. Maar waarom zou ik tijdens dat tijdje niet voor mezelf mogen zorgen. Net in dat tijdje is het eens zo belangrijk.

7 gedachten over “Zelfzorg in de kleerkast”

 1. Zó herkenbaar dit! Ook ik ben heel veel aangekomen en ik wilde eerst ook geen passende kleding kopen, maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. Het zit zoveel lekkerder. Goede stap van jou.

  Geliked door 1 persoon

 2. Doet me denken aan Laura van @lauralagomcom die ik volg op Instagram en bij wie ik vorig jaar de Capsule Wardrobe cursus volgde. Haar tip is om alle kleding die (nu) niet past of om een andere reden niet in je leven past of gedragen wordt, uit je kleerkast te halen. Als je ze in de toekomst wel nog denkt te kunnen dragen, berg ze dan elders op, bv. in dozen op zolder. Zo wordt je kleerkast veel overzichtelijker, want er hangt enkel in wat je effectief kan en wil dragen, en je begint je ochtend beter gezind als je niet telkens moet kijken naar of en zoeken tussen kleding die je niet past. Haar account en haar cursus zijn echt een aanrader, ze zitten vol nuttige tips en inzichten, ook al heb je zoals ik niet de bedoeling effectief een capsule wardrobe te creëren.

  Like

  1. Ik volg haar ook, heel interessant! Heb al eens 1 van haar gratis challenges gevolgd maar nog niet de cursus.
   De tip om de andere kleren weg te steken heb ik deels toegepast maar misschien moet ik nog maar eens mijn kast opruimen.

   Like

 3. Sinds ik 20 jaar geleden stopte met roken, is mijn lijf helemaal veranderd en kan ik in de verste verte niet meer in het maatje 38 dat ik toen had. Ik vind het lastigste dat ik nu gaan winkelen met de hoop iets te vinden waar ik in kan en dat past en niet meer met het doel iets te vinden waar ik me mooi in voel. Want met een maatje meer is het zo hard zoeken naar gewoon iets dat past … . Ik heb ook totaal geen zicht meer op waar ik goed mee sta . Na 20 jaar in gewicht toenemen nog altijd niet …

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind dat ook altijd een lastige om te zien of me dat goed staat. Daarom dat ik nu naar een winkel ga waar ik advies krijg. Ze houden rekening met de kledij die ik al heb en dan kiezen we daar bijpassende stuks bij. En ze weten waar ik goed mee sta. Sedertdien heb ik geen miskopen meer.

   Geliked door 1 persoon

 4. Als diëtiste zie ik veel vrouwen en mannen worstelen met hun lichaamsbeeld. Maar waarom zijn we zo gefixeerd op dat gewicht en die “perfecte maten”? Waarom realiseren we ons niet dat lichaamsverhoudingen en gewicht vooral een kwestie van mode zijn. En modetrends komen en gaan als de golven van de zee.
  Zelfzorg is zorgen voor je lichaam zoals het nu is . Dus heb je recht op passende kleding of goede bh’s Als je schoenmaat 40 hebt ga je toch ook geen maat 39 dragen omdat dat “mooier” is?
  https://dietistehilde.be/eet-zonder-dieet-leef-en-eet-met-volle-goesting/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s