Lieze overpeinst

Passende vergelijking

Als ik iemand anders het hoor doen, dan zal ik vaak zeggen dat het geen zin heeft: vergelijken met anderen. Er hangen immers geen al te positieve gevoelens aan vast.

Ofwel begin je te vergelijken met mensen die het beter hebben dan ons en dan ben je jaloers of ongelukkig omdat je zelf (nog) niet op dat punt bent. Of je vergelijkt met mensen die het slechter hebt dan jou, maar dat is dan dikwijls vanuit een gevoel van superioriteit of gebrek aan empathie voor de ander en dat is nu ook niet bepaald goed te noemen. Het heeft dus weinig zin om je constant te vergelijken. Iedereen heeft een ander punt van wat die aankan. Niet iedereen wil ook hetzelfde.

Natuurlijk ben ikzelf een uitzondering. Ik moet namelijk alles waar ik mee bezig ben goed kunnen, liefst ook nog zonder hulp van anderen en vergelijk ik me heel geregeld met mensen rond mij die dingen hebben of kunnen die ik niet heb of kan.

Ik heb dus nog heel wat te leren. Want het vergelijken zal ik misschien niet zo makkelijk kunnen afleren, maar ik kan het misschien op een betere manier doen. Door te kijken naar hoe anderen dingen aanpakken en daar lessen uit te trekken bijvoorbeeld. Of door te kijken naar het verleden en te zien hoe ver ik dan al gekomen ben, in plaats van alleen te kijken naar wat ik nog mis en zo snel mogelijk in de toekomst wil zien. En zo zie ik dat het gras hier eigenlijk ook al best groen is.

3 gedachten over “Passende vergelijking”

  1. Wow, dat is een heel erg wijze les, maar ook wel een heel erg moeilijke. Ik denk dat vergelijken met jezelf van een aantal jaren terug inderdaad zinvoller is dan vergelijken met anderen. Maar ja, dan nog: een aantal jaar terug was je leven anders, enz…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s