Lieze overpeinst

Als we niet leren uit het verleden

Als er op dit moment één programma is op televisie dat echt indruk op me maakt, dan is het wel ‘Terug naar eigen land’ met Martin Heylen. Hoe mooi kon dat programma in beeld brengen welke weg een vluchteling moet afleggen om zijn Europese droom te verwezenlijken. Ik ben er ook van overtuigd dat ik zeker niet de enige ben die van de beelden die je daar ziet, heel erg stil wordt. Ik heb niet echt een hard standpunt in te nemen over de vluchtelingencrisis. En als ik in het programma de heel uiteenlopende meningen van de deelnemers hoorde, dan waren er heel wat standpunten die ik goed kon begrijpen. Maar er was 1 consensus op het einde: we zijn bezig met mensen en de menselijkheid is ver zoek.

12472587_982927625095104_4590996839455344114_n
bron: Vier

Ik heb net de Century-triologie van Ken Follett gelezen, die in boek 1 en 2 vertelt over de wereldoorlogen. Hoewel het soms wel heel erg in detail ging over wat er toen allemaal politiek speelde en dergelijke, heb ik wel echt nog veel bijgeleerd. En dan heb ik bij het zien van een programma als ‘Terug naar eigen land’ en de commentaren die daar op komen heel erg het gevoel dat we als wereld toch ook nog heel wat te leren hebben uit het verleden. 100 jaar geleden moesten Belgen ook gaan lopen voor de oorlog. We werden opgevangen door Nederland, Engeland… En zij zagen ons ook niet altijd graag komen. Nu wordt wel gezegd dat de gevluchte Belgen tenminste niet allemaal daar zijn blijven wonen, maar die zijn ook pas terug gekomen toen de oorlog voorbij was. Zolang de oorlog in Syrie en dergelijke blijft woeden, lijkt het mij dan ook begrijpelijk dat de mensen nog niet teruggaan.

Of neem nu de concentratiekampen. Iedereen vind deze vreselijk. Maar toch zie je dan dat mensen in Macedonië als beesten op een trein worden gezet, wat toch heel erg lijkt op een deportatie. We zijn het allemaal eens dat het niet menselijk was wat Hitler deed met de joden door hen uit te sluiten omwille van wie ze zijn en welke godsdienst ze hebben. Maar ondertussen staat er in Amerika wel een zot te roepen dat hij alle moslims buiten wil. En die zot kan net als Hitler vroeger, misschien wel eens baas worden van het land.

Er wordt wel eens gezegd dat je als mens uitdagingen blijft voorgeschoteld krijgen, tot je de les leert die je hebt te leren in het leven. Ik denk dat voor de mensheid hetzelfde geldt. En dan is duidelijk dat we nog veel te leren hebben van onze fouten.

 

 

2 gedachten over “Als we niet leren uit het verleden”

  1. Ik deel je mening helemaal, heb ook gedacht om erover te schrijven, maar ik kan het niet beter dan jij! Ik was stil na de aflevering van gisteren.
    Ik denk dat we ook niet echt kunnen beseffen wat die mensen doormaken… Mijn wederhelft (Mr Brubeck) heeft er pas een blog over geschreven, over de concentratiekampen, wat Martin gebracht heeft deed ook mij direct terugdenken aan deportatie :(
    Knap geschreven! :)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s