Lieze overpeinst

Kiezen is verliezen

Als ik me niet zo goed in mijn vel voel, dan begin ik wel eens te mijmeren over de keuzes die ik maakte in het verleden. In mijn ogen zijn dat vaak foute keuzes geweest. Keuzes die mijn leven hebben beïnvloed en waarvan ik soms denk dat ik het beter helemaal anders had aangepakt.Ik koos er bijvoorbeeld voor om na mijn universitaire studies nog een jaartje bij te studeren en in een hele andere sector aan de slag te gaan. Dat was toen allemaal wel leuk, maar toen die job wegviel besefte ik wel dat die keuze op gebied van carrièremogelijkheden misschien niet de beste was geweest. Wat volgde was dan ook een geen gemakkelijke zoektocht naar een goede job. Uiteindelijk zit ik wel goed nu waar ik zit, maar als ik kijk hoe ver de meeste van mijn studiegenoten staan op dat gebied, dan blijf ik soms wel het gevoel hebben dat ik nog met een achterstand zit.

Om nog maar te zwijgen over mijn keuzes in mannen. De mensen in mijn omgeving hebben ongetwijfeld al meermaals gefronst of erger bij mijn ex-liefjes. Uiteraard zag ik het altijd pas achteraf (of niet). Als ik op dat gebied wat meer verstand had gehad, dan had ik nu misschien wel het gezin waar ik van droom. Want op relatiegebied zit ik na al mijn slechte keuzes nog steeds niet op het juiste pad.

Nu wordt er wel eens gezegd dat het niet slecht is om te falen en dat je kan leren van je fouten. Maar vaker vraag ik me toch af of ik het niet beter had kunnen doen. En dan blijf ik vooral achter met de vraag: zou ik dan wel gelukkiger zijn?

 

17 gedachten over “Kiezen is verliezen”

 1. Het is niet altijd simpel om vooruit te kijken en gemaakte keuzes achter je te laten he. Ik snap volkomen dat je soms toch eens denkt: wat als? Maar daarom wil dat nog niet zeggen dat je leven zoveel beter was geweest als je andere keuzes had gemaakt, dat kan je nu eenmaal niet met zekerheid weten. Ik wens je alleszins het beste voor de toekomst, met keuzes die je vol overtuiging kan maken zonder spijt achteraf.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat het logisch is dat je je keuzes opnieuw gaat bekijken, zeker als je niet zo goed in je vel zit. In mijn geval vraag ik me dan af of in mijn job zonder groeimogelijkheden moet blijven, of we niet beter in het buitenland waren gebleven, of we niet beter pas een paar jaar later aan kinderen waren begonnen… Ik hou mezelf voor dat ik wél veel geleerd heb door de keuzes te maken die ik maakte. En ik vermoed dat andere keuzes gewoon twijfels met zich mee hadden gebracht op andere vlakken. Helpt dat?

  Geliked door 1 persoon

 3. Ah. Robert Frost beschrijft dat mooi in zijn gedicht The Road Not Taken. https://www.poetryfoundation.org/resources/learning/core-poems/detail/44272 :-) Trijnewijn heeft gelijk: het is normaal dat je je keuzes af en toe evalueert. Maar het verleden blijft natuurlijk wel het onveranderlijke verleden. En de toekomst, tjah, glazen bollen hebben ze nog niet uitgevonden. Wel is het zo dat de weg die je hebt afgelegd, je maakt tot de persoon die je vandaag bent. En daar horen de foute jobs en de ex’en ook bij. Je zou niet zijn wie je vandaag bent, zonder de fouten die je in het verleden maakte en de bitterzoete wijsheid die daaruit voort is gevloeid. Life is messy. De keerzijde is dan weer dat iedere mens het verdient om op het einde van de dag even vanuit de luie zetel met een glas wijn (of bier) toch maar even zichzelf te mogen zeggen: “Verdomme, ik ben mezelf in dit leven echt wel waard.”

  Geliked door 2 people

 4. Ik denk vooral dat ik nooit had gestaan waar ik nu sta zonder de ervaringen uit het verleden. Ik heb lessen geleerd die er voor zorgen dat ik nu anders/beter nadenk. En ja, het is met een aantal jaren vertraging. Ik had misschien stiekem 5 jaar geleden als gehoopt om te staan waar ik nu sta, maar ik heb er niet echt spijt van. Ik heb intussen ook dingen kunnen doen die ik anders niet had gedaan. Ik denk dat je vooral niet te veel ‘de schuld’ bij jezelf mag zoeken. Wat moet komen, dat komt, daar geloof ik nog steeds in.

  Like

  1. Ik denk dat ik het er ook minder moeilijk zou hebben als ik nu zou staan waar ik wil staan, ook al was het dan met achterstand. Maar ik ben er nog niet en weet ook niet of ik er nog ga geraken dus vandaar het gemijmer. Hopelijk kan ik er ooit zo naar kijken als jij.

   Geliked door 1 persoon

 5. Iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen, slechte keuzes bestaan niet. Je hebt er uit geleerd en je hebt het geprobeerd. Iedereen heeft dingen waar hij spijt van heeft. Ik bijvoorbeeld over mijn studiekeuze en over de verhuis naar Spanje maar bij dat laatste weet ik tenminste dat ik het geprobeerd heb en ik kan nooit spijt hebben dat ik het niet gedaan heb.

  En de liefde… hart en verstand werken helaas niet samen, heb ik al ondervonden.

  Geliked door 2 people

 6. Is kiezen ook echt verliezen ? Ik had de persoon niet geweest wie ik nu ben als ik andere keuzes had gemaakt.

  Ik had ook een andere visie van mijn toekomst. Ik zou allang gesetteld geweest als ik niet met mijn ex had gebroken. Ik had misschien al een gezin gehad en een eigen huis.

  Door nog een studie bij te doen en veel te reizen, heb ik zoveel levenservaring opgedaan die anderen niet hebben.

  Ook ik vloek al eens of heb soms spijt. Want Ahja de buitenwereld gaat uit van “huisje, tuintje, boompje”. Ik heb het soms dan ook het gevoel dat ik minder ben dan sommigen. Het is enorm moeilijk om dit van mij Af te zetten. Het heeft me jammer genoeg een vriendschap gekost.

  Maar ik ben blij met mijn niet gesetteld leven. Het is MIJN leven. Probeer niet naar het verleden te kijken maar kijk vol verwachting naar de toekomst die je nog staat te wachten!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja waarschijnlijk wel maar zo voelt het niet aan. Dat is bij mij een constant gevecht waar ik vaak tegen verlies

    Like

 7. Ik ben een ramp in keuzes maken. Het voelt bij mij ook echt aan alsof kiezen verliezen is. Ik kan tobben, lijstjes met plus en min maken, onbeslist blijven, huilen voor wat ik sowieso verlies bij elke keuzeoptie, ….
  Doorgaans moet iets (jobkeuze, studiekeuze, verhuizen, relatie, …) heel veel tijd hebben bij mij om in mijn gedachten te settelen en te wennen. Telkens ik een jobcontract tekende ben ik huilend thuisgekomen en mocht men mij vooral geen proficiat wensen want ik werd daar super kregelig van.

  Maar eens de keuze achter de rug, eens het stof ging liggen heb ik nog maar zelden terug gekeken. Dan kwam er een opluchting dat het keuzeproces achter de rug was. Het geeft in feite geen enkele zin om daar nog energie in te steken….maar da’s gemakkelijker gezegd dan gedaan eh.

  Geliked door 2 people

 8. Oh neen, niet doen, jezelf niet opzadelen met schuldgevoelens over foute keuzes. Schuldgevoelens zorgen alleen maar voor zelfvernietiging. Kijk naar waar je nu staat, Lieze en houd eventueel bij in een notaboekje of ander wat jou elke dag gelukkig maakt. Vergelijk met ‘minder’ en niet ‘meer’. Alles heeft zo z’n reden en heeft jou gemaakt tot de waardevolle persoon die je geworden bent en nog steeds wordt. Dat is zò uniek. Er zijn vooral redenen geweest voor die keuzes, bijvoorbeeld dat bepaalde personen jouw pad hebben gekruist om aan te tonen ‘kijk, dit soort persoon moet het niet zijn’. Het zijn levenslessen die je meekrijgt en waar je wat mee bent. Doe er wat mee, ga er verder mee op pad en je zal zien: dat wordt vroeg of laat beloond, geloof het maar!

  Geliked door 2 people

 9. Het toeval wil dat The Big Think eerder deze week nog Ariel Levy, schrijfster voor The Newyorker aan het woord liet over “Nobody can have it all but you can learn how to cope.”

  Ze vertrekt vanuit een heel andere ervaring: bewust kiezen om eerst carrière te maken, om op latere leeftijd pas te gaan voor een gezin en in dat laatste niet slagen. Ik vond het tweede deel van het filmpje waarin ze verhaalt hoe zij daar mee om gaat, best wel relevant omdat ook zij het onderscheid maakt tussen “aanvaarden” enerzijds en, “bevestigen” van het verleden dat tot haar huidige realiteit heeft geleid zonder daar over te oordelen – en dus een gevecht te leveren tegen jezelf – anderzijds.

  Het is natuurlijk één persoonlijke mening en één ervaring. Ik vind het wel een waardevolle stem.

  Like

 10. Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Althans, zo is mij dat geleerd. Je weet trouwens nooit zeker hoe het zou zijn gelopen als je die dingen niet had gedaan (of wel) of anders had gedaan. Lekker vaag hè ;) Ook vind ik het geen falen. Op dat moment heb je die keuze gemaakt met verschillende beweegredenen. Dat is niet per se falen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s