Lieze heeft een doel, Lieze leeft

30 dagen mindful – week 3

developmenT

Vorige week leek het een hele uitdaging om mindful te blijven, want er waren een aantal stresskes op het werk. Maar ik deed toch mijn best om de uitdagingen aan te blijven gaan. Update 1 en 2 kon je al eerder lezen, tijd voor update nummer 3.

Dag 17: Doe maar 1 ding tegelijk
Single tasken, behoorlijk zware opgave. Alleen al omdat zoals eerder gezegd de televisie hier heel vaak opstaat als achtergrond, maar tv kijken en tegelijk iets anders doen is strikt gezien natuurlijk multitasken. Ik heb dan maar de radio opgezet, want zo helemaal stil dat vond ik maar niks. Ook bij het eten vond ik dat confronterend, want dan kijk ik vaak ook tv om me een houding te geven, maar dat mocht nu dus niet. Daar heb ik dan ook vals gespeeld, want bij het eten heb ik gelezen. Maar voor de rest heb ik er echt op gelet. Al heb ik wel gedacht dat ik dat eigenlijk ook eens op een werkdag moet proberen (deze was op zondag), want daar durf ik ook met heel veel dingen tegelijk bezig te zijn, ook al merk ik dat het niet efficiënt is.

Dag 18: Koop een hele dag niks
Ik moest even een klein beetje improviseren, want ik had me niet zo goed voorbereid en was dus eigenlijk van plan om die dag nog wat boodschappen te gaan doen. Bleek ’s morgens dus dat dat niet kon omwille van de opdracht. Maar gelukkig waren mijn kasten genoeg gevuld om zeker geen honger te lijden die dag. En het bloesje dat ik eventueel nog online wilde kopen, dat heb ik maar mooi gelaten.

Dag 19: Creëer een slaaproutine
Ik beken, er zijn dagen dat ik gewoon in mijn bed kruip zonder daar al te veel routine aan vooraf te laten gaan. De laatste tijd had ik wel al geprobeerd om daar verandering in te brengen: gezicht reinigen, tanden poetsen, crèmeke smeren. En dan bed in, nog wat lezen en slapen. Ik doe mijn best om het vol te houden.

Dag 20: Kijk vandaag geen televisie
Jullie hebben ondertussen al wel door dat hier eigenlijk redelijk veel tv wordt gekeken, soms heel aandachtig en vaak met een half oog. Deze dag dus niet. Ik deed wel bijna iets heel erg unmindful, namelijk dan toch nog maar wat werken ’s avonds aangezien ik niet veel anders om handen had, maar uiteindelijk maakte ik van dat werken bloggen en dat is toch net iets ontspannener.

Dag 21: Schrijf 20 minuten in je dagboek
De goede gewoonte om elke dag wat gedachten en inzichten neer te schrijven heb ik al langer. Ik probeerde een tijdje om ook met ‘trackers’ te werken, wat nu super hip is, maar dat heb ik al snel opgegeven, want ik vind dat voor mezelf geen meerwaarde hebben. Maar eventjes stil staan bij de dag, vind ik dan weer wel positief. Ik heb er niet de stopwatch naast gehouden om die 20 minuten te checken, maar geschreven heb ik dus zeker.

Dag 22: Zet je meldingen af
Awel, dit vind ik eigenlijk echt al direct rustgevend. Want als er zo’n rood icoontje op mijn scherm staat dat er een melding is, dan moet ik die kunnen zien en afvinken. Vaak nam ik mijn telefoon vast om iets te bekijken, zag zo’n rood icoontje, ging dan kijken en besefte later dat ik helemaal niet gedaan had wat ik nu eigenlijk wilde doen. Nu staat alles af, behalve als iemand me belt of sms’t en dat ga ik zo houden.

Dag 23: Maak geen plannen
Ik heb een klein beetje vals gespeeld. Het was namelijk de eerste keer dat ik na mijn peesontsteking terug kon gaan paardrijden dus dat had ik wel op voorhand gepland, aangezien ik mijn les moet reserveren. Maar voor de rest deed ik gewoon waar ik op dat moment zin in had. En aangezien het vakantie is en er dus heel weinig echt moet, was dat vooral wat luieren, schrijven, lezen en tv kijken.
Nu is een dag zonder plannen niet echt nieuw voor mij, ik heb dat vaak in het weekend, maar dikwijls leg ik mezelf dan veel dingen op: het huis moet gepoetst zijn, die mail moet nog beantwoord worden… Door dat niet te doen, was deze ongeplande dag dus toch anders dan anders.

De laatste week van de uitdaging gaat samen met feesten en vakantie. Sowieso wel een goed recept om mindful te kunnen zijn. Volgende week de laatste update.

 

 

8 gedachten over “30 dagen mindful – week 3”

 1. Dat single tasken moet ik ook echt leren, misschien een goed voornemen voor 2018! Ik schrijf en lees blogs voor de televisie, hoelahoep terwijl ik lees… Op zich niks ergs en ik word er ook niet nerveus of onrustig van of zo, maar vooral op tv merk ik dat ik veel details gewoon mis! Wat ook logisch is als je maar met een half oog kijkt, dus ja…

  Geliked door 1 persoon

 2. ik eet ook steeds achter de tv en vaak ben ik dan nog op mijn telefoon bezig … we doen inderdaad veel te veel tegelijk, veel te veel prikkels komen ineens binnen. Dat van die rode meldingen ga ik ook doen. Ze gaan allemaal af. Ik herken het maar al te goed, dat als er een melding is, je wil gaan kijken wat die juist was.
  Eigenlijk vind ik die mindfulnes challenge best leuk. Misschien een idee voor januari!

  Like

 3. Kan mij inbeelden dat het afzetten van die meldingen al meteen een heel verschil maakt! Ik gebruik weliswaar een simpel gsm’etje, maar bijvoorbeeld op mijn werkcomputer staan ook alle geluidjes en pop-ups van mail e.d. af, omdat ik daar veel te zenuwachtig van word :-)
  Snap wel dat de tv vaak opstaat om het niet zo stil te laten zijn. Zelf hou ik wel van stilte in huis op zijn tijd, maar ik heb toch ook wel vaak muziek opstaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s