Lieze heeft een doel, Lieze laat los

Was 2017 meer en minder?

Hooray

Een jaar geleden schreef ik neer wat ik van 2017 wilde maken. Vorige week twijfelde ik nog om een terugblik te schrijven, maar ondertussen had ik toch zin om er even bij stil staan.

Over de ‘minders’ kan ik eigenlijk heel kort zijn, ik denk niet dat het dit jaar effectief veel minder was met die dingen. Het zijn dingen die zeker nog leven en waar ik in 2018 zeker terug bewust van wil zijn, maar ik ben zeker nog niet op het punt waar ik zou willen zijn. Er zijn zeker wel inzichten gekomen. Zo begin ik nu bijvoorbeeld eindelijk wel te beseffen dat ik een aantal doelen en verwachtingen heb die ik niet zelf in de hand heb. Dat maakt dat ik dus vooral gefrustreerd word omdat ik daar niet in verder geraak, maar daar eigenlijk niet rechtstreeks iets aan kan doen. Die dingen wil ik dan ook achter me laten.

Bij de ‘meers’ ging het wat beter. Ik ging heel enthousiast sporten (tot mijn peesontsteking even voor onderbreking zorgde) en met periodes at ik een pak gezonder. Ik leerde ook nieuwe dingen eten, want meestal ben ik daar nogal klassiek in. Ik genoot heel erg van ons nieuwe kantoor dat dicht bij huis is. Ik kwam uit mijn comfortzone door op groepsreis te gaan en door alleen naar Londen te trekken, ook al was het met een klein hartje. Ik las veel, zeker mede door de Verbeelding Book Challenge. En ik schreef veel hier op mijn blog, onder andere door 40 dagen bloggen, de Perfect-challenge en 30 dagen mindful, telkens dingen die me als persoon uitdaagden. Ik leerde ook een aantal bloggers persoonlijk kennen en kreeg hier een aantal gastbloggers over de vloer. En via Lieze checkt in sta ik stil bij dankbaarheid.

Was 2017 een goed jaar? Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik heb het gevoel dat er dit jaar geen grote stappen zijn gezet. Stappen die ik misschien wel had gezet. Al kan ik een aantal van de dingen hierboven ook als een mooie stap zien, als ik niet te streng ben voor mezelf. 2017 voelt vooral als een jaar waarin ik me klaar maakte om misschien volgend jaar wel die grote stappen te zetten. Ik heb zeker nog slechte dagen, maar voel me mentaal wel sterker om in 2018 nog veel meer te maken van de ‘meers’ en om zo ook minder te hebben van de ‘minders. Ik kijk er naar uit, laat dat nieuwe jaar maar komen.

 

14 gedachten over “Was 2017 meer en minder?”

 1. Niet te streng zijn voor jezelf, hoor. Zo te horen heb je al heel belangrijke stappen weten te zetten! Niet alles hoeft in één keer en het is al heel mooi dat je er zo bewust mee bezig bent en bijvoorbeeld bent begonnen met stilstaan bij waar je dankbaar voor bent. Ik hoop dat 2018 een heel mooi jaar voor je wordt, waarin je meer van die waardevolle kleine of grote stappen kunt zetten.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het probleem met stappen zetten is dat je ze pas ziet op speciale momenten. Wanneer je achterom kijkt op het strand of in de sneeuw zie je de voetafdrukken die je achterlaat. Op een gewone doordeweekse dag niet. Maar je zet diezelfde stappen wel.

  Misschien een beetje filosofisch, maar ik vind dat mooi om over na te denken. Het gaat erom dat je stappen zet en niet over hun grootte of op welke plek ;). Veel moois in 2018 toegewenst.

  Like

 3. Mentaal sterker geworden zijn, dat lijkt mij anders wel een heel grote en belangrijke stap! Succes met de verdere stappen dit jaar en met het loslaten van die dingen waar je zelf geen invloed op hebt (wat niet wegneemt dat ik wel voor je hoop dat ze gebeuren).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s