Lieze overpeinst

Boekenquote| Hoe kun je eenzaam zijn?

Dat ik graag lees, is geen geheim. Boeken lezen brengt me ontspanning, maar het gebeurt uiteraard ook geregeld dat iets wat ik lees me raakt of aan het denken zet. Ik zit geregeld met mijn gsm bij de hand om foto’s te nemen van regels die me inspireren. En met die inspiratie wil ik tijdens 40 dagen bloggen ook iets doen. Dus daarom op vrijdag een quote uit een boek en mijn gedachten daarbij.

quote (1)
Uit: De leesclub voor het einde van het leven – Will Schwalbe

Naar de andere kant van de wereld ben ik nog niet geweest, maar ik ben wel al eens weggevlucht van mijn geboorteplaats. Toen ik 25 was verhuisde ik naar Limburg. Omdat mijn job daar was en dat zou dan gemakkelijker zijn. Of dat was toch de reden die ik hardop zei. Maar binnenin ook omdat ik het gevoel (of zelfs de hoop) had dat dat een nieuw begin kon zijn. Nieuwe plaats, nieuwe mensen om me heen en een gelukkiger leven. Alsof het zo makkelijk zou zijn. Want verhuizen maakt iemand niet ineens een ander mens. En de dingen waar ik mee worstelde, die verhuisden natuurlijk gewoon mee. Ik herken uit de tekst dus wel heel erg de stelling dat je niet gewoon ergens anders heen kan gaan en kan verwachten dat alles daar anders en beter zal zijn.

Daarnaast gaat het ook heel erg over je open stellen, een thema dat me al lang bezig houdt. Al weet ik nu wel niet of andere mensen hun verhaal laten doen altijd een afdoend middel is tegen eenzaamheid. Soms voel ik me net eenzaam door de verhalen van anderen als het gaat over dingen die in mijn leven ontbreken. Maar je kan natuurlijk ook alleen maar gelijkgestemde zielen vinden als je open staat voor de verhalen van mensen. Deze quote is voor mij dus nog maar eens een oproep om moeite te blijven doen om mensen te ontmoeten en me daar voor open te stellen. Want voor een echte ontmoeting moet je altijd met twee zijn.

6 gedachten over “Boekenquote| Hoe kun je eenzaam zijn?”

 1. Het is niet altijd makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten. En ergens anders opnieuw beginnen vind ik nog moeilijker omdat je dan echt bijna niemand kent, als je al mensen kent, leer je makkelijker mensen kennen via mensen die je al kent.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een toffe rubriek, zinnen uit boeken kunnen je inderdaad erg aan het denken zetten of raken. Dit vind ik een zeker een hele mooie! En openstellen is altijd heel moeilijk, maar ook voor de ander. Het is allebei een stukje bloot geven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi geschreven! Leuk idee om quotes uit boeken te delen. Zelf verzamel ik soms ook mooie passages uit boeken. Vaak maak ik zelfs samenvattingen van non-fictie boeken. Klinkt misschien wel erg ‘nerdy’, maar zo hoef ik het boek niet aan te kopen én kan ik de inhoud die mij aanspreekt meermaals herlezen én nu kan ik ongelooflijk snel typen. :-)

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh, leuke rubriek! Mooie quote ook. Ik zou denk ik nooit té ver kunnen wonen van vrienden en familie. Ik woon nu in de Brusselse rand en wil binnen een paar maanden alleen gaan wonen in Brussel-centrum. Terwijl ik net een job ben begonnen in Antwerpen en die stad dus een veel logischere keuze zou zijn, haha. Maar goed, buiten het feit dat ik niet zo into Antwerpen ben (oeps), vind ik het best oké om er te werken, maar ik zou er nooit willen wonen. Mijn leven is in Brussel, mijn vrienden en familie zitten daar, dus da’s waar ik ook wil zijn. Maar ik snap ook heel goed dat jij dat ziet als een nieuw begin of zo :)

  Like

  1. Ik ben uiteindelijk ook terug naar mijn geboorteplaats verhuisd hoor. Limburg heeft veel pluspunten, maar mijn hart ligt in de Kempen bij mijn familie en vrienden.
   Ik werk ook in Antwerpen en al heb ik de stad heel erg leren appreciëren, ik zie me er nooit wonen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s