Lieze overpeinst

Slechte verstopper

dog-3135777_1920

Dat ik geregeld depressieve gevoelens heb, is voor lezers hier waarschijnlijk geen verrassing. Ik zal het zelden zo benoemen want ik wil zo ver mogelijk wegblijven van het woord depressie, maar de gevoelens zijn er wel. En soms voelt het alsof ik er een dagtaak van maak om ze zo goed mogelijk te onderdrukken in de omgang met andere mensen.

En toen las ik een boek dat me daarover heel erg aan het denken zette.  Het hoofdpersonage in het boek kampt met heel wat psychische problemen en kreeg ook niet aan haar omgeving uitgelegd waar ze mee zat. Ze praatte er dus maar niet te veel over en probeerde het te verbergen, maar kreeg net daardoor op een gegeven moment het grote verwijt dat ze heel egoïstisch was omdat ze zo hard met zichzelf bezig was.

En ik vroeg me af of ik ook zo ben. Want het deed me beseffen dat ik wel kan proberen om die depressieve gevoelens te verstoppen, maar dat de mensen die me kennen ongetwijfeld wel gaan doorhebben dat er iets aan de hand is.Want van die gevoelens onderdrukken, zo goed ben ik daar waarschijnlijk niet in en misschien maakt net dat mij geen aangenaam persoon. Het zal bewust of onbewust zeker de verhoudingen beïnvloeden. Ik steek immers op dat moment mijn energie in het overleven. In het horen van dingen maar ze niet willen geloven. In het doen alsof het allemaal zo slecht niet gaat en dat ze zich geen zorgen moeten maken.  

De meesten zullen er misschien niks van (durven) zeggen, omdat ze niet juist snappen wat er aan de hand is of omdat ze een moeilijk gesprek aan durven gaan. Maar hopelijk durven ze ook zeggen als ze denken dat ik er verkeerd mee omga en als ik een egoïstische trut begin te worden. Want ik mag blij zijn dat er mensen in mijn leven zijn die mij graag genoeg zien om de banden niet te doorbreken, dat ze in mijn leven willen blijven, ondanks die depressieve gevoelens die rond mij hangen. Want dat is toch een teken dat ik meer ben dan die depressieve gevoelens, al voelt het vaak nog niet zo.

 

 

10 gedachten over “Slechte verstopper”

 1. Ik heb ook die neiging om nogal somber te zijn. Mijn vroegere blogberichten waren dat ook, maar het was wel een manier om van me af te schrijven en toen had ik nog niet echt veel mee-lezers. De sombere berichten bewaar ik doorgaans voor mijn dagboek en ik probeer mijn blog wat luchtiger te houden, hoewel dat niet altijd lukt. Ik loop bij een coach en dat helpt mij ook om mijn sombere gevoelens wat te relativeren.

  Like

 2. Ik heb die reactie zelfs al van mijn moeder gekregen, dat zij op haar leeftijd geen tijd had om zoveel met zichzelf bezig te zijn. Ik denk niet dat het egoïstisch is, soms is het gewoon nodig om aandacht te hebben voor je eigen gevoelens.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik hoop dat mensen éérst vragen wat er scheelt vooraleer je egoïstisch te noemen. Want een depressie hebben, dat is keihard vechten om overeind te blijven. En dan is het logisch dat je – ook als je misschien (hopelijk) nog geen depressie hebt, maar “enkel” soms depressieve gevoelens – terug plooit op jezelf, je moet jezelf uiteindelijk overeind proberen houden.
  Uit mijn eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen dat er niet over praten, helemaal niet helpt, integendeel. Helemaal geen andere kanten meer aan een verhaal zien, maakt dat jouw – door depressie gekleurde – versie meer en meer waarheid lijkt, terwijl ze dat daarom helemaal niet is.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, dat inderdaad ook! Erover praten met mensen die zo’n dingen niet (willen) begrijpen, helpt je geen stap verder, jammer genoeg vaak integendeel… Hopelijk heb je genoeg juiste mensen rondom je!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s