Lieze overpeinst

Momenteel gesloten

Vorig jaar schreef ik over me open stellen. Dat ik dat wel meer zou willen doen, maar dat ik eigenlijk niet zo goed weet hoe ik dat moet doen. Ik kreeg toen een aantal tips, maar ook reacties van mensen die zeiden dat ze het daar ook moeilijk mee hebben (wat wel een geruststelling is). Ik had gewild dat ik ondertussen kon schrijven over hoe ik sindsdien de magische oplossing heb gevonden, maar het blijft iets waar ik mee worstel.

Ik denk wel dat ik al stappen heb gezet. Ik heb er in ieder geval heel erg op gelet. Wat me dan opviel was dat ik me vaak wegstak, bijna letterlijk, om te vermijden dat ik in situaties terecht zou komen waarin ik niet zou weten wat ik moest zeggen. Terwijl ik daar helemaal niet zo hard over moet nadenken. Beginnen met een goeiedag is meestal al meer dan genoeg. Ik vermeed die goeiedag gewoon al heel vaak, maar dan kan het natuurlijk nooit verder leiden.

Al is open stellen bij mij niet alleen open staan voor nieuwe contacten. Het gaat ook over compleet mezelf kunnen zijn bij de mensen die ik al wel ken. Want ook daar durf ik het nog wel eens moeilijk mee hebben. Al heb ik op dat gebied al wel een hele weg afgelegd. Maar laten zien dat het niet zo goed gaat en daardoor de schrik hebben dat mensen me niet goed genoeg vinden, het blijft toch iets dat durft malen in mijn hoofd.

Uiteindelijk gaat het over je kwetsbaar durven opstellen. Je durven open stellen en jezelf helemaal laten zien en tegelijkertijd het vertrouwen hebben dat dat goed genoeg is. Brene Brown schrijft er zo mooi over: zonder je kwetsbaar op te stellen, kan je geen connectie maken. En het is nu net die verbinding die ik probeer te vinden.

3 gedachten over “Momenteel gesloten”

  1. Ja Brené Brown heeft helemaal gelijk, als je verbinding wil met anderen, moet je het muurtje dat rond je staat afbreken en dat is niet altijd makkelijk. Weet je wat voor persoonlijkheidstype je bent? Dan kan je van daaruit misschien verder werken aan jezelf.

    Like

  2. Ik vind jezelf kwetsbaar opstellen zelfs nog een stapje verder dan openstellen. Je kan je open stellen voor een persoon maar dat wil nog niet zeggen dat je die de diepste kant van je ziel toont (ok ik overdrijf wat). Ik merk dat ik me wel kan open stellen maar door mijn controledrang is heel moeilijk om iemand heel dicht toe te laten ofzo. Ik denk trouwens dat dat voor niemand makkelijk is. Uiteindelijk leg je je gevoelens op een schaal en die schaal kan altijd vallen jammer genoeg.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s