Lieze heeft een doel, Lieze laat los

Wat ik leerde van Louise Hay en co?

Een van de doelen was mijn boeken uitlezen en online cursussen afmaken. Er was een periode dat ik heel erg met persoonlijke ontwikkeling bezig was en dat ik hoopte dat dat de antwoorden zou geven op al mijn vragen. Uiteraard vind je die antwoorden niet allemaal in een boek of hoor je ze op een cursus. Dus toen het leven wat in de weg kwam te staan, verdwenen de boeken wat naar de achtergrond. Maar ik maak graag af waar ik aan begin en daar maakte ik dus de laatste maanden werk van. Maar wat heb ik daar nu uit geleerd?

Positief denken

Het klinkt zo logisch, maar het maakt zo’n groot verschil als je probeert van de goede dingen te zien. Natuurlijk zijn er ook slechte dingen in het leven, ik heb er al heel wat ervaren. Maar uiteindelijk is er altijd licht aan de tunnel. En misschien kan ik net het positieve zien en kijk ik meer naar de oplossing dan het probleem, omdat ik van veel dingen weet dat dat echt niet het ergste is dat er kan gebeuren.

Dankbaarheid

Ik heb voor mijn therapeut een tijdje elke dag 25 dingen moet noteren waar ik dankbaar voor was. Dat is echt veel. Maar als ik er even de tijd voor nam, dan lukte het me eigenlijk bijna elke dag om die 25 dingen te vinden. Ondertussen schrijf ik ze niet meer op, maar ik merk door die oefening wel meer dingen op. Een mooie zonsopgang, vogels die fluiten, een warme douche na het sporten, het leven zit vol dingen om dankbaar voor te zijn.

Het start met inzicht

Gewoon doorgaan en nooit stilstaan bij het probleem zal het niet oplossen. Het is de dingen onder ogen zien. En beseffen dat het allemaal bij jezelf begint, jezelf helemaal ok vinden en dat dan verder kunnen uitstralen naar anderen. En door jezelf beter te kennen, je ook sneller bewust worden al je je weer eens voluit in één van je valkuilen aan het storten bent. Want als er één iemand is die er iets aan kan veranderen, dan ben ik dat zelf.

Mildheid

Soms heb ik het gevoel dat ik in mijn leven al heel wat foute keuzes heb gemaakt en dat het daarom is dat ik al wel wat tegenslagen hen gehad. Uiteraard klopt dat niet. Want wat bepaalt of een keuze goed of slecht is, als je ze op het moment zelf maakt vanuit je hart? Ik hoef dus helemaal niet zo streng te zijn voor mezelf. En ik ben zeker ook niet de enige die wel eens vind dat het niet goed genoeg is. Maar ik doe mijn best, en dat is wat telt.

 

Wat ik nog niet heb bijgeleerd is van geduldig te zijn. Het gaat dan wel over gewoontes veranderen en daarvoor moet je volhouden want dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. Maar ongeduldig zijn is nu eenmaal een werkpuntje van mij. Maar het was wel goed om de boeken nog eens te lezen. Het was dan wel niks nieuws, na een tijdje verdwijnen een aantal lessen naar de achtergrond dus een reminder was welkom. En aangezien het leven evolueert, evolueren ook de dingen die naar boven komen en waar je mee aan de slag kan gaan. En ondertussen heb ik geleerd wat bij me past en wat ik wil meenemen uit wat ik lees, om zo toch elke keer weer een beetje meer te groeien.

2 gedachten over “Wat ik leerde van Louise Hay en co?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s