Lieze heeft een doel

30 dagen mindful – week 4

developmenT

Het jaar zit er op en dus ook de 30 dagen mindful uitdaging. Ik neem jullie na update 1, 2 en 3 nog graag één keer mee naar afgelopen week en naar mijn ervaringen.

Dag 24: Identificeer je stressgevers
Als ik er eens goed over nadenk, dan krijg ik vooral stress in situaties waarin ik het gevoel heb dat ik niet kan voldoen aan de verwachtingen. Als mensen dingen van me vragen waarvan ik heb gevoel heb dat ik ze niet kan of weet. Als er veel dingen tegelijk moeten gebeuren waardoor ik schrik krijg dat ik ze niet allemaal of niet goed zal kunnen doen. Stress komt dus door de lat die ik nogal hoog leg, zowel op het werk als privé. Als ik dat wat meer zou kunnen loslaten, zou ik dus ook een rustiger mens zijn.

Dag 25: Wees dankbaar
Dit is geen nieuwe. Ik maak vaak een dankbaarheidslijstje in mijn hoofd als ik ’s avonds in bed lig. En ook mijn rubriek elke zondag zorgt dat ik stil sta bij de lichtpuntjes, dus de dingen waar ik dankbaar voor ben. Op deze dag probeerde ik er nog meer bij stil te staan en me te verwonderen over dingen die je eigenlijk doodnormaal vindt, zoals het warme water dat uit de kraan komt en mijn auto die me brengt waar ik moet zijn.

Dag 26: Draag geen make-up
Makkie voor mij eigenlijk, want ik draag helemaal niet vaak make-up. Ik hou het voor speciale gelegenheden, dus als weg ga met vriendinnen of bij een speciaal feestjes of zo. Op het werk draag ik zelden make-up. Ik hoor collega’s wel eens zeggen dat ze niet durven buiten komen zonder, maar daar heb ik geen last van (en ik hoop zij ook niet).

Dag 27: Laat een doel los
Eén van mijn doelen in 2016 was kilo’s kwijt geraken. Dat lukte niet helemaal, dus dat doel bleef in 2017. En ik faalde grandioos. Ik zit nu op mijn hoogste gewicht ooit denk ik. Uiteraard ben ik daar niet tevreden mee, maar mij een zwaar doel opleggen van aantal kilo’s dat er af moet, werkt blijkbaar niet en daarom laat ik dat los. Het doel dat in de plaats komt is voor mezelf zorgen, onder andere door meer te kiezen voor gezonde voeding.

Dag 28: Ga wandelen en wees mindful
Ik vond dit eigenlijk een moeilijke. Want vaak heb ik zelf niet door als ik niet meer mindful ben. Maar ik heb wel mijn best gedaan. Ik ging wandelen, volgde mijn neus wat, keek rond en nam de omgeving in mij op. Wandelen en buiten komen is sowieso iets wat ik meer wil doen, of het altijd helemaal mindful gaat zijn, dat kan ik niet beloven. Maar hopelijk maakt het me wel wat mindfuller.

Dag 29: Leer een nieuwe vaardigheid
Af en toe krijg ik een opstoot van creativiteit. Of zou ik toch willen dat ik wat creatiever bezig was. Toen er overlaatst bij Libelle een boekje zat over handlettering, liet ik dat hier op tafel slingeren om eens te proberen en deze opdracht was de ideale gelegenheid. Ik vind dat altijd mooi bij anderen, maar vind het bij mezelf niet goed genoeg. Dat loslaten is dus de grootste uitdaging. En misschien eens durven van er effectief wat creatief mee te zijn, want voorlopig durf ik alleen maar dingen overtekenen die voor me staan.

Dag 30: Evalueer je laatste 5 aankopen
Mijn laatste aankopen (ik heb diensten en boodschappen niet meegeteld) zijn duidelijk gelinkt aan de periode van het jaar want 3 van de 5 zijn cadeautjes. Het vierde was een T-shirt, die uiteraard niet nodig was, maar wel mooi én al in solden. En het vijfde waren zooltjes voor in mijn schoenen. Zeer praktisch en dus zeker ook verantwoord. Van dat laatste zou ik misschien beter nog wat meer doen.

En toen zaten de 30 dagen er op. Ik vond het leuk om te doen (of de meeste dingen toch). Sommige dingen deed ik al, sommige probeerde ik ooit al eens maar hield ik niet vol en een paar waren nieuw. Het deed me in ieder geval wat meer stil staan bij dingen. En ik weet ook welke dingen ik wil meenemen om hopelijk vol te houden.

 

7 gedachten over “30 dagen mindful – week 4”

    1. Heimelijk hoop ik inderdaad dat ik dan ook afval, maar ik wil niet meer slechtgezind zijn op mezelf als de cijfertjes op de weegschaal niet zijn zoals ik wil, maar als ik wel van mezelf weet dat ik gezonde keuzes maak (al mag zondigen ook wel eens af en toe).

      Geliked door 1 persoon

  1. Hihi, ik kan ook alleen maar hopen dat mijn collega’s het niet erg vinden dat ik buiten durf komen zonder make-up :-)
    Ik ben ook vaak veel te streng voor mijzelf wanneer ik creatief bezig ben; ergens heb ik dan zo’n ideaalbeeld in mijn hoofd van hoe het er zou moeten uitzien en dat lukt natuurlijk nooit, waardoor ik dan teleurgesteld in mijzelf ben. Ik probeer nu heel hard te denken aan het feit dat al die idealen er ook niet van de eerste keer gekomen zijn, maar pas na véél oefenen. Maar ja, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan :-)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s